Belangrijk: laat je samenlevingscontract checken

Woon je samen, ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden of heb je een geregistreerd partnerschap en hebben jullie samen een woning gekocht? Dan is het ten zeerste aan te raden om je samenlevingscontract te laten controleren door je adviseur of notaris. Waarom? Dat vertellen we je graag in dit artikel.

Wetswijzigingen

De afgelopen jaren hebben er een aantal wetswijzigingen plaatsgevonden die onder andere gevolgen kunnen hebben voor de verdeling van de eigenwoningschuld.

Zo is er op 30 januari 2018 een besluit genomen over het vaststellen van het aandeel in de eigenwoningschuld tussen partners. In de huidige samenlevingscontracten is vaak opgenomen dat de hypotheekrente en
-aflossingen vallen onder de kosten van de huishouding en naar draagkracht van ieder worden betaald. Dit kan leiden tot vergoedingsrechten naar elkaar en heeft invloed op de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Hetzelfde geldt voor inbreng van eigen middelen of overwaarde van een eigen woning van één van de partners. Is dit niet wenselijk, dan kan je hiervan afwijken door het opstellen van een draagkrachtovereenkomst. Hiervoor kun je bij ons terecht of bij de notaris.

Belastingaangifte

In de belastingaangifte over 2017 heb je al een keuze moeten maken of je wel of geen gebruik wilt maken van het goedkeurende besluit. Heb je ervoor gekozen om gebruik te maken van het besluit? Dan gaat het fiscale verleden van de ene partner voor de helft over op de andere partner. 

Ondanks dat wij niet betrokken zijn bij de belastingaangifte, hechten wij er grote waarde aan je goed te informeren over de voor- en nadelen van het gebruik van het besluit. 

Vragen?

Heb je vragen of wil je zeker weten dat je samenlevingscontract up-to-date is? Neem dan contact op met onze adviseurs via 0162-475675. Voor €250 beoordelen wij je samenlevingscontract en testament en stellen we, indien gewenst, een draagkrachtovereenkomst op.

Schade meldenInloggen Mijn GeertsPolisvoorwaarden
Stuur een bericht