Hoe gevoelig is jouw auto voor diefstal en hacking?

Heb jij een auto die je kan starten zonder de sleutel in het slot te steken? Hartstikke handig, maar wel gevoelig voor diefstal en hacking. Wat kan je zelf doen om diefstal moeilijker te maken?

Keyless-go

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer nieuwe auto’s worden gestolen doordat het keyless go-systeem wordt gehackt. Het Britse onderzoekscentrum voor autobeveiliging Thatcham heeft daarom van elf nieuwe auto’s de kwetsbaarheid voor diefstal en hacking onderzocht. Vier auto's scoorden uitstekend, zes kregen een onvoldoende en de beveiliging van één auto werd zelf ‘onaanvaardbaar’ genoemd. Onderstaand de resultaten van dit onderzoek:

Model
Resultaat
Audi e-tron                              
Uitstekend
Jaguar XE                                
Uitstekend
Land Rover Evoque              
Uitstekend
Mercedes B-Klasse              
Uitstekend
Ford Mondeo                          
Slecht
Hyundai Nexo                        
Slecht
Kia ProCeed                            
Slecht
Lexus UX                                    
Slecht
Porsche Macan                      
Slecht
Toyota Corolla Hybride      
Slecht
Suzuki Jimny                          
Onaanvaardbaar

Preventiemaatregelen

Om de diefstal van je auto met een keyless-systeem moeilijker te maken is het belangrijk om de sleutel niet in de buurt van een deur of raam te laten liggen. Wil je dit wel doen? Dan kan je je sleutel ook in een metalen verfblik bewaren of je sleutel in aluminiumfolie wikkelen. Dit is wellicht wat omslachtig, maar zorgt er wel voor dat de radiosignalen worden tegengehouden, waardoor de sleutel niet kan worden uitgelezen. Verder kunnen sommige sleutels in een slaapstand worden gezet, wat het onderscheppen van het signaal onmogelijk maakt. 

Beveiligingseisen

Voor het verzekeren van het diefstalrisico van je auto worden er vaak beveiligingseisen gesteld. Er zijn verschillende niveaus van beveiliging, afhankelijk van de waarde en de diefstalgevoeligheid. Voor duurdere en diefstalgevoeligere auto’s wordt een hogere alarmklasse als voorwaarde gesteld. Is de vereiste beveiliging niet ingebouwd? Dan kan dit tot gevolg hebben dat de verzekeraar bij diefstal niets uitkeert.

Wil je je autoverzekering eens tegen het licht houden of heb je hier vragen over? Neem gerust contact op met onze experts! Bel naar 0162-475675, stuur een mail naar info@geerts.nl of vul het contactformulier in. 

Schade meldenInloggen Mijn GeertsPolisvoorwaarden
Stuur een bericht