Prinsjesdag; 3 dingen die je wilt weten

Afgelopen dinsdag was het de derde dinsdag van september, oftwel; prinsjesdag! De nieuwsbrieven en nieuwsberichten over alle plannen van het kabinet vliegen je waarschijnlijk al om de oren. In deze blog beknopt op een rijtje wat wij vinden dat belangrijk voor jou is om te weten.

1) Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters

Vanaf 2021 betalen starters geen overdrachtsbelasting wanneer zij een huis kopen. Nu is dit 2% van de aankoopprijs. Dit scheelt dus al snel een paar duizend euro, die je normaal gesproken uit je eigen zak moet betalen!

Voor het gemak geldt de startersvrijstelling van overdrachtsbelasting voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar. Dus ook als je al een huis hebt en je koopt een nieuw huis, betaal je geen overdrachtsbelasting. Je kunt trouwens wel maar één keer gebruik maken van deze vrijstelling.
Als je met z'n tweeën koopt en één van de twee is onder de 35, dan is de belasting per saldo 1 procent. Ben je boven de 35 jaar en koop je je eerste huis? Dan is het wel vervelend, want in dat geval betaal je wel 2% overdrachtsbelasting. 

2) Meer spaargeld waar je geen belasting over hoeft te betalen

Vanaf volgend jaar stijgt het heffingsvrij vermogen in box 3. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar houdt eigenlijk gewoon in dat je vanaf volgend jaar meer spaargeld op je bankrekening kunt zetten zonder daar belasting over te hoeven betalen. Nu betaal je belasting vanaf €30.846 per persoon, vanaf 2021 wordt dat €50.000 persoon. Daardoor loopt de eerste schijf van het heffingsvrij vermogen tot €100.000 en de tweede schijf tot een vermogen van 1 miljoen euro. De verwachting is dat door deze maatregel ongeveer een miljoen mensen minder belasting gaan betalen over box 3 (vermogen). 

3) Veranderingen in basispakket zorgverzekering 2021

Zoals gewoonlijk zijn dinsdag de wijzigingen voor het basispakket van de zorgverzekering bekend gemaakt. 

Uitbreiding inhoud basispakket

Ten eerste wordt de basisverzekeringtijdelijk uitgebreid met herstelzorg na corona. Heb je corona gehad en heb je daar langdurig klachten aan over gehouden? Dan kan je in aanmerking komen voor een vergoeding uit het basispakket voor paramedische herstelzorg. Dit omvat fysiotherapie, logopedie, diëtiek of ergotherapie. Daarnaast wordt vanaf 2021 dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel vergoed vanuit de basisverzekering. Voorheen viel deze zorg onder een subsidieregeling.

Premie basisverzekering

Het standaard eigen risico blijft ook dit jaar €385. Ieder jaar mag de premie voor het basispakket van je zorgverzekering maximaal met €5 per maand omhoog gaan. Hoeveel de premie van de zorgverzekering precies omhoog gaat weten we pas op 12 november, op die datum moeten alle zorgverzekeraars hun premies voor 2021 bekend hebben gemaakt. 

Vanaf die dag kan je ook de verschillende zorgverzekeringen gaan vergelijken en eventueel overstappen. Uiteraard kan je dan weer onze vergelijker gebruiken en helpen onze adviseurs je graag als je hulp nodig hebt bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Geerts staat voor je klaar!

Heb je een vraag? Of heb je behoefte aan onafhankelijk advies over je verzekeringen, hypotheek of pensioen? Onze adviseurs helpen je graag! Neem contact met ons op via 0162-475675 (bellen of WhatsApp), mail naar info@geerts.nl of chat met ons via onze website!

Schade meldenInloggen Mijn GeertsPolisvoorwaarden
Stuur een bericht