Welke verzekeringen moet je afsluiten als je op jezelf gaat wonen?

Onbezorgd wonen en werken

Ga je binnenkort op jezelf wonen? Heerlijk! Maar dit betekent ook dat je veel dingen voor het eerst moet gaan doen. Waaronder het regelen van je verzekeringen. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Wij helpen je graag zodat je onbezorgd kan genieten van je eigen stekkie! In deze blog vertel ik (Leonie van Gageldonk, Relatiebeheerder Particulieren) aan welke verzekeringen je moet denken als je op jezelf gaat wonen. Wil je verzekeringen afsluiten? Of heb je een vraag? Bel of WhatsApp dan naar 0162-475675 of mail naar info@geerts.nl. Mijn collega’s en ik helpen je graag.

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Er zijn slechts twee verzekeringen die je wettelijk verplicht bent om af te sluiten: een autoverzekering (mits je een auto hebt natuurlijk) en een zorgverzekering. Voor je auto geldt dat hij minstens WA verzekerd moet zijn. Met een WA-dekking ben je verzekerd voor schade aan anderen. Hier vind je meer informatie over de verschillende autoverzekeringen. Wat betreft je zorgverzekering is het zo dat je minstens een basisverzekering moet hebben. De verzekeringen die ik nu ga noemen zijn dus wettelijk niet verplicht, maar zeker verstandig om af te sluiten.

Verzekeringen voor je woning

Stel dat er bij je wordt ingebroken en je hierdoor schade aan je deuren of kozijnen hebt. Of stel je voor dat je waterschade hebt als gevolg van een storm, zoals afgelopen weken veel mensen hadden door Ciara, Dennis of Ellen. In dit geval kan je de schade claimen op je woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering genoemd). Eenvoudig gezegd valt alles wat je niet kan verhuizen onder je woonhuisverzekering, zoals je muren en je keuken. Een woonhuisverzekering is trouwens niet wettelijk verplicht, maar als je een koophuis hebt wordt dit wel vaak verplicht vanuit je geldverstrekker. Het zou toch vervelend zijn als je huis volledig afbrand en je hiervoor niet verzekerd bent? Ten slotte blijft de openstaande hypotheekschuld wel gewoon van kracht. Deze verzekering hoef je niet zelf af te sluiten als je een huurwoning hebt.

En wat als je je tv laat vallen tijdens het verhuizen? Of als er wordt ingebroken en je camera en je horloge worden gestolen? Dan worden deze kosten gedekt door je inboedelverzekering. Hier vallen dus alle spullen onder die je wél kan verplaatsen. Denk hierbij aan je meubels, gordijnen, sieraden en kleding. 

Wil je dat je telefoon, laptop en/of tablet verzekerd is? Dan kan dit door het afsluiten van een buitenhuisdekking of een kostbaarhedenverzekering. 

Aansprakelijkheidsverzekering

Stel je voor dat je rode wijn morst over het tapijt van een vriendin. Of je veroorzaakt zelf letsel bij een ander wanneer je met je fiets een voetganger aanrijdt op een zebrapad. Of stel dat je de laptop van een collega per ongeluk kapot maakt. Op dat moment ben jij verantwoordelijk voor de schade. Grote kans dat je de schade moet vergoeden. Misschien kun je het tapijt wel uit eigen portemonnee betalen. Maar wat als de schade enkele tienduizenden of misschien zelfs wel honderdduizenden euro’s is? Om die reden sluiten de meeste mensen een aansprakelijkheidsverzekering af. 


Een rechtsbijstandverzekering

Het kan zijn dat je te maken krijgt met een juridisch conflict. Stel je wordt onterecht ontslagen of je krijgt ruzie met je huurbaas over de huurprijs. Kosten van juridische bijstand, waaronder het inhuren van een advocaat, lopen al snel flink op. Een rechtsbijstandverzekering dekt deze kosten.
Verzekeraars bieden vaak verschillende modules aan waardoor je zelf kunt bepalen waarvoor je verzekerd bent. Deze modules hebben bijvoorbeeld betrekking op wonen, verkeer, werken, consument en fiscaal/vermogen. Een rechtsbijstandverzekering is relatief duur, het is dus zeker aan te raden om na te denken over welke modules jij nodig hebt. Uiteraard helpen wij je hier graag bij.

Een reisverzekering

Sta je op weg naar je vakantiebestemming met pech op de route du soleil? Of moet je onverhoopt op vakantie een bezoek brengen aan het ziekenhuis? Een zorgeloze vakantie kan zomaar eindigen in een heel avontuur. Om te voorkomen dat je na de vakantie een torenhoge rekening krijgt na een ziekenhuisbezoek en dat je niets krijgt op het moment dat er iets waardevols is gestolen, is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.
Ga je regelmatig op vakantie of een weekendje weg? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

Vragen?

Heb je hier vragen over? Of wil je verzekeringen afsluiten? Wij zitten voor je klaar! Bel of WhatsApp naar 0162-475675 of mail naar info@geerts.nl. 

PS. Heb je nog geen koopwoning, maar ben je al wel op zoek? Gezien de huidige woningmarkt kan het kopen van jouw droomhuis een hele uitdaging zijn. Een huis op het oog? Dan moet je vaak snel reageren om te voorkomen dat iemand je voor is. Vergroot de kans op je droomhuis en win op tijd informatie in over jouw financiële mogelijkheden. Mijn collega’s van het hypotheek team geven je graag onafhankelijk hypotheekadvies. Hier beantwoorden we in ieder geval al vijf veel gestelde vragen over de starterslening.

Schade meldenInloggen Mijn GeertsPolisvoorwaarden
Stuur een bericht