Werken in de hitte: zo houden je medewerkers het hoofd koel

Hoe zorg je ervoor dat jij en jouw medewerkers gezond en veilig werken?

Help, alweer een snikhete dag. Het KNMI heeft code oranje afgekondigd en sinds deze ochtend is er officieel sprake van een hittegolf. Werken onder warme omstandigheden vermindert de productiviteit en zorgt voor meer fouten. Hoe zorg je ervoor dat jij en jouw medewerkers gezond en veilig werken terwijl de hitterecords sneuvelen?

Wat zegt de Arbowet?

De Arbowet geeft geen maximumtemperatuur voor veilig werken in de warmte. Wel stelt de wet dat de temperatuur op de werkplek de gezondheid van de werknemers niet mag schaden. Valt er niets te doen aan werken bij een hoge temperatuur? Dan moet je als werkgever in ieder geval:

 • Nagaan of werken in de warmte echt nodig is
 • De duur van het werk in de warmte verkorten
 • Werkzaamheden in de warmte afwisselen met werk op een koelere plek
 • Koele dranken aanbieden
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen

Minder productief

Werken onder warme omstandigheden vermindert de productiviteit en zorgt voor meer fouten. Wordt het binnen warmer dan 25 graden? Dan hollen de prestaties achteruit. Om precies te zijn; met 2 procent per graad extra. Zorg daarom dat de ventilatie of airconditioning goed werkt. De airconditioning loeihard zetten is trouwens ook geen goed idee, want ook onder de 20 graden neemt de productiviteit snel af en de foutenkans  toe. De ideale werktemperatuur? Dat is 21,75 graden Celsius. 

Tips

Een aantal tips voor je medewerkers om het hoofd toch koel te houden:

 • Ventileren
  Zet ramen en deuren open, zolang de buitentemperatuur kouder is dan de temperatuur op kantoor. Rond een uurtje of elf is het buiten vaak warmer dan op kantoor, doe dan je ramen weer dicht. Heb je een ventilator? Dan kan je hier een zak of bak met ijs voorplaatsen, om het nog wat koeler te maken.
 • Laat je dagelijkse kopje koffie staan
  Dat we met dit weer voldoende moeten drinken is natuurlijk een inkoppertje. Minder bekend is dat er een uitzondering op de regel is: laat koffie tijdens hete dagen even staan. Cafeïne onttrekt vocht aan je lichaam. En laat je dat vocht nou juist hard nodig hebben om niet uit te drogen.
 • Tropenrooster
  Geef je medewerkers, indien mogelijk, de mogelijkheid om eerder te beginnen, zodat ze ook eerder klaar zijn.
 • Apparaten uit
  Apparaten geven veel warmte af. Zonde als het al zo warm is. Gebruik je apparaten zoals computers of het kopieerapparaat even niet? Zet ze dan uit.
 • Let op je voeding
  Schrap tijdelijk even de proteïne van je lijst met voeding en eet vooral veel groenten en fruit. Proteïne zorgt ervoor dat het metabolisme in je lijf toeneemt en hierdoor krijg je het nog warmer. Pittig eten kan wel en is juist goed voor je. Van de pepers ga je namleijk transpireren en dat zorgt voor verkoeling van je lichaam.

De inzetbaarheid van je medewerkers vergroten?

Wil je de inzetbaarheid van je medewerkers niet alleen tijdens de hittegolf, maar het hele jaar vergroten? De experts van onze werkgeversdesk staan voor je klaar. Neem contact op met John de Vilder of Vera Timmermans via 0162-475675 of mail naar werkgeversdesk@geerts.nl. 

Schade meldenInloggen Mijn GeertsPolisvoorwaarden
Stuur een bericht