Bescherm je intellectueel eigendom

Je maakt of bedenkt iets wat commerciële waarde heeft. Dan is het ook de bedoeling dat je aan jouw creatie of uitvinding verdient. Dat is geregeld met het intellectueel eigendomsrecht. Maar wat doe je als iemand je rechten schendt?

Bescherming van intellectuele eigendom
Nieuws
Datum: 12-05-2022

Intellectueel eigendom is het recht op jouw creaties en andere resultaten van intellectuele arbeid. Als je dat goed regelt ben jij de enige die daar het recht op heeft en  kan een ander er niet zomaar gebruik van maken. Er zijn verschillende vormen van intellectueel eigendomsrecht.

  • Auteursrecht
    Voor teksten, illustraties, foto’s en dergelijke. Het werk moet origineel zijn en jouw hand moet erin herkend worden. Op het werk zit automatisch auteursrecht tot 70 jaar na je overlijden.
  • Modelrecht
    Voor twee- of driedimensionale vormgeving, design en ontwerp dat nieuw is en een eigen karakter heeft. Dat is niet door techniek, maar puur door uiterlijk, zoals kleur, omtrek, vorm en gebruik van materialen. Modelrecht ontstaat niet vanzelf. Je moet het registreren.
  • Merkrecht
    Voor een teken, zoals een woord, beeld, vorm, kleur of geluid, dat je gebruikt om je producten of diensten te onderscheiden van die van je concurrenten. Denk bijvoorbeeld aan je logo. Merkrecht ontstaat niet automatisch. Je deponeert het bij het Benelux Bureau Voor de Intellectuele Eigendom (BOIP).
  • Octrooi ofwel patent
    Voor een technisch product of productieproces. Dankzij een octrooi heb alleen jij het recht om je uitvinding commercieel toe te passen. Je uitvinding moet nieuw, inventief en origineel en industrieel toepasbaar zijn. Je moet octrooi aanvragen. De afhandeling duurt anderhalf jaar. Vanaf dan heb je octrooi voor maximaal 20 jaar.
  • Bedrijfsnaam ofwel handelsnaam
    Voor de naam die je gebruikt om je onderneming te onderscheiden. Een recht ontstaat vanaf het moment dat je de naam actief gebruikt, bijvoorbeeld in reclame of op facturen en visitekaartjes.
  • Bedrijfsgeheim
    Voor informatie over je product of productieproces. De informatie moet geheim zijn, niet algemeen bekend of gemakkelijk toegankelijk en het moet handelswaarde hebben. Je moet commercieel voordeel hebben van de informatie. Ook heb je maatregelen getroffen om het bedrijfsgeheim vertrouwelijk te houden.

Inbreuk op je recht

Als iemand inbreuk maakt op jouw intellectueel eigendomsrecht, moet je zelf actie ondernemen. Vaak is het voldoende om de inbreukpleger aan te spreken op het illegale gebruik met het verzoek daarmee te stoppen. Je kunt ook proberen tot overeenstemming te komen bijvoorbeeld door een prijs voor te stellen.

Voor de rechter?

Kan dit niet en ontstaat er een conflict? Dan kun je overwegen je gelijk te halen bij de rechter. Maar een procedure is kostbaar. Als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt, kun je met een jurist overleggen welke stappen je zou moeten nemen. En als het echt uitdraait op een rechtszaak, dan worden de kosten vergoed. Neem contact met ons op via 0162-475675 (bellen of WhatsApp) of info@geerts.nl voor advies over een zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.