Kan je geld lenen om je woning te verduurzamen?

Blog 2 van de blogreeks: groen, groener, groenst; verduurzaam je woning!

Zoals je in blog 1 hebt kunnen lezen, levert een duurzaam huis je veel op. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Welke mogelijkheden zijn er? En hoe kun je dit financieren? Dat vertellen we je in deze tweede blog van de blogreeks: groen, groener, groenst; verduurzaam je woning!

De opties

Zonnepanelen, een HR CV-ketel, een warmtepomp, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie… allemaal manieren om je woning te verduurzamen en je energiekosten omlaag te brengen. Wil je weten welke maatregelen geschikt zijn voor jouw woning? Dan kan je gratis gebruik maken van een energiecoach van Oosterhout Nieuwe Energie (ONE). Deze coöperatie stimuleert het gebruik van duurzame energie in Oosterhout. Hoe? Door inwoners te informeren en te begeleiden op het gebied van duurzaamheid. Dit doen zij via initiatieven zoals de Duurzaam Oosterhout week en hun Duurzaam info punt. Daarnaast hebben zij dus ook energiecoaches die op vrijwillige basis naar je toe komen. Een energiecoach is een geschoolde vrijwilliger die samen met jou de woning onderzoekt en adviseert over duurzame oplossingen en eventuele subsidies. Je kiest zelf een (eventuele) leverancier. Wel kunnen zij je vertellen met welke leveranciers zij goede ervaringen hebben.

Kortom; ben je benieuwd wat jij kan doen om je woning te verduurzamen? Neem dan contact op met ONE, zij adviseren je graag. Kijk voor meer informatie over dit goede initiatief op hun website

Hoe financiering je dit?

Het is natuurlijk wel even een flinke investering om deze maatregelen te plaatsen. Wil je dit graag doen, maar heb je hier onvoldoende eigen geld voor? Dan kan je overwegen om hier een lening voor af te sluiten. Geld lenen voor energiebesparende maatregelen kan op de volgende manieren: een hogere hypotheek, een energiebespaarlening, een lening van greenloans of een duurzaamheidslening. Over deze laatste lening vertellen we je graag meer.

Wat is de duurzaamheidslening?

Gemeenten en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de duurzaamheidslening aan. Naast dat je met deze lening maatregelen kan treffen waardoor de woning energiezuiniger wordt gemaakt, is het ook mogelijk om energieopwekkende maatregelen te treffen. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen of het gasloos maken van de woning. 

Voorwaarden duurzaamheidslening

Niet alle gemeenten bieden een duurzaamheidslening aan. Wil je een huis in de gemeente Oosterhout verduurzamen? Dan is dit wel het geval. Per gemeente verschillen de voorwaarden voor het afsluiten van deze lening. In de gemeente Oosterhout zijn deze voorwaarden als volgt:

  • Je bent eigenaar en bewoner van de betreffende bestaande woning
  • Je bent jonger dan 76 jaar. Is één van de aanvragers ouder dan 75? Dan wordt deze wel meegenomen in de aanvraag, maar het inkomen niet in de krediettoets.

Je mag de duurzaamheidslening gebruiken voor maatregelen die bijdragen aan: energiebesparing (isolerende maatregelen), het gasloos maken van een woning en energieopwekking.

Wat betreft de lening geldt het volgende:

  • De len ing bedraagt minimaal €2.500 en maximaal €25.000 (Incl. btw) 
  • Het bedrag voor zonnepanelen mag maximaal €10.000 (incl. btw)
  • De looptijd van een lening tot €7.500 bedraagt 10 jaar. Vanaf €7.500 bedraagt de looptijd 15 jaar. 
  • De lening is een consumptieve lening. Het is een annuïteitenlening waarbij de gehele looptijd van de lening hetzelfde maandbedrag betaald wordt en waarvoor een vast rentepercentage geldt.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

Heb je na 15 augustus 2019 voor je woning minimaal twee  energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren? Dan kan je de  Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner aanvragen. De subsidiebedragen zijn nu zelfs tijdelijk verhoogd. Je komt voor deze tijdelijke verhoogde subsidiebedragen in aanmerking als minstens één van de minimaal twee isolatiemaatregelen  (spouw, dak, gevel, vloer of glas) na 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald. Het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar van 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020.

Per 1 september 2020 is het ook mogelijk om meer dan één keer een SEEH-subsidieaanvraag in te dienen. Je komt hiervoor in aanmerking als je minimaal twee andere isolatiemaatregelen laat uitvoeren dan de maatregelen waarvoor je bij een eerdere aanvraag subsidie ontving. 

Je kan de subsidie pas aanvragen nadat de maatregelen zijn uitgevoerd en betaald. Daarnaast geldt als voorwaarde dat je als aanvrager zowel de eigenaar als de bewoner bent van de woning. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO)

Een andere mogelijkheid om het verduurzamen van je woning te financieren is door je hypotheek te verhogen. Hier vertellen we je meer over in blog 3 van deze blogreeks.

Wij staan voor je klaar

Heb je vragen of kunnen we iets voor je betekenen? Bel of WhatsApp naar 0162-475675, mail naar info@geerts.nl of chat met ons via onze website.

Schade meldenInloggen Mijn GeertsPolisvoorwaarden
Stuur een bericht