Het verduurzamen van je woning financieren: de duurzaamheidslening

Het verduurzamen van huis levert veel op. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het verduurzamen van je woning is wel een flinke investering, dit kan je onder andere betalen door middel van de duurzaamheidslening. In deze blog vertellen we je hier meer over.

De opties

Zonnepanelen, een HR CV-ketel, een warmtepomp, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie… allemaal manieren om je woning te verduurzamen en je energiekosten omlaag te brengen. Wil je weten welke maatregelen geschikt zijn voor jouw woning? Dan kan je gratis gebruik maken van een energiecoach van Oosterhout Nieuwe Energie (ONE). Deze coöperatie stimuleert het gebruik van duurzame energie in Oosterhout. Hoe? Door inwoners te informeren en te begeleiden op het gebied van duurzaamheid. Dit doen zij via initiatieven zoals de Duurzaam Oosterhout week en hun Duurzaam info punt. Daarnaast hebben zij dus ook energiecoaches die op vrijwillige basis naar je toe komen. Een energiecoach is een geschoolde vrijwilliger die samen met jou de woning onderzoekt en adviseert over duurzame oplossingen en eventuele subsidies. Je kiest zelf een (eventuele) leverancier. Wel kunnen zij je vertellen met welke leveranciers zij goede ervaringen hebben.

Kortom; ben je benieuwd wat jij kan doen om je woning te verduurzamen? Neem dan contact op met ONE, zij adviseren je graag. Kijk voor meer informatie over dit goede initiatief op hun website. 

Hoe betaal je dit?

Het is natuurlijk wel even een flinke investering om deze maatregelen te plaatsen. Wil je dit graag doen, maar heb je hier onvoldoende eigen geld voor? Dan kan je overwegen om hier een lening voor af te sluiten. Geld lenen voor energiebesparende maatregelen kan op de volgende manieren: een hogere hypotheek, een energiebespaarlening, een lening van greenloans of een duurzaamheidslening. Over deze laatste lening vertellen we je graag meer.

Wat is de duurzaamheidslening?

Gemeenten en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de duurzaamheidslening aan. Naast dat je met deze lening maatregelen kan treffen waardoor de woning energiezuiniger wordt gemaakt, is het ook mogelijk om energieopwekkende maatregelen te treffen. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen of het gasloos maken van de woning. 

Voorwaarden duurzaamheidslening

Niet alle gemeenten bieden een duurzaamheidslening aan. Wil je een huis in de gemeente Oosterhout verduurzamen? Dan is dit wel het geval. Per gemeente verschillen de voorwaarden voor het afsluiten van deze lening. In de gemeente Oosterhout zijn deze voorwaarden als volgt:

  • Je bent eigenaar en bewoner van de betreffende bestaande woning
  • Je bent jonger dan 76 jaar. Is één van de aanvragers ouder dan 75? Dan wordt deze wel meegenomen in de aanvraag, maar het inkomen niet in de krediettoets.
  • Je mag de duurzaamheidslening gebruiken voor maatregelen die bijdragen aan: energiebesparing (isolerende maatregelen), het gasloos maken van een woning en energieopwekking.

Wat betreft de lening geldt het volgende:

  • De lening bedraagt minimaal €2.500 en maximaal €25.000 (Incl. btw) 
  • Het bedrag voor zonnepanelen mag maximaal €10.000 (incl. btw) zijn
  • De looptijd van een lening tot €7.500 bedraagt 10 jaar. Vanaf €7.500 bedraagt de looptijd 15 jaar. 
  • De lening is een consumptieve lening. Het is een annuïteitenlening waarbij de gehele looptijd van de lening hetzelfde maandbedrag betaald wordt en waarvoor een vast rentepercentage geldt. De duurzaamheidslening kun je per woning één keer per jaar aanvragen.

Hier vind je meer informatie over de duurzaamheidslening voor woningen in Oosterhout. En hier vind je meer infomatie over de duurzaamheidslening in het algemeen.

Wij staan voor je klaar

Heb je vragen of kunnen we iets voor je betekenen? Bel of WhatsApp naar 0162-475675, mail naar info@geerts.nl of chat met ons via onze website.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.