Het verzekeren van zonnepanelen; twee zaken waar je rekening mee moet houden

De vierde blog van de blogreeks: groen, groener, groenst; verduurzaam je woning!

Zonnepanelen zijn een mooie manier om op je energierekening te besparen en het milieu te helpen. Heb jij ze ook of ben je plan ze te plaatsen? Dan zijn er twee zaken waar je rekening mee moet houden.

1. Heb je zonnepanelen? Meld dit bij je verzekeraar

Heb je zonnepanelen of ben je van plan deze te plaatsen? Meld dit dan altijd bij je verzekeraar of adviseur. Schade aan zonnepanelen is namelijk niet bij alle verzekeraars automatisch meeverzekerd op je woonhuisverzekering. Het verschilt daarnaast ook per verzekeraar of er bij de aanvraag voor een woonhuisverzekering wordt gevraagd of er zonnepanelen aanwezig zijn. 

Wel kan het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een gebouw invloed hebben op de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het gebouw volledig opnieuw op te bouwen en vormt de basis voor je woonhuisverzekering. Is de herbouwwaarde van je woonhuisverzekering te laag? Dan ben je onderverzekerd en loop je het risico dat je een schade niet geheel vergoed krijgt. Om dit te voorkomen hebben woonhuisverzekeringen een garantie tegen onderverzekering. Om deze garantie te krijgen en te houden moet je bij sommige verzekeraars om de vijf jaar een nieuwe herbouwwaardemeter invullen.

Verandert er in die tijd iets aan je woning wat invloed heeft op de herbouwwaarde? Verbouw je bijvoorbeeld de badkamer, plaats je een aanbouw of plaats je zonnepanelen? Geef dit dan altijd door aan je verzekeraar of adviseur, zodat je bij schade niet van een koude kermis thuiskomt. 

2. Laat je dak checken vóór je zonnepanelen plaatst

Wil je zonnepanelen plaatsen op het dak van je woning of bedrijfspand? Dan hebben we nog een hele belangrijke tip voor je. Namelijk; duik niet meteen in het regelen van de financiering, maar ga eerst na of het dak er wel geschikt voor is. Wellicht moet het dak eerst worden verstevigd. Of moet het dak worden voorzien van onbrandbare dakisolatie. Door hier eerst bij stil te staan en dit te laten checken voorkom je dat je later voor kostbare verrassingen komt te staan. Ook voorkomt dit dat je de zonnepanelen niet verzekerd krijgt, omdat de verzekeraar van mening is dat het risico op brand door de zonnepanelen te groot is. Een recent voorbeeld hiervan is ijsstadion Thialf dat de zonnepanelen uit heeft moeten laten zetten

Wij helpen je graag

Heb je hier een vraag over? Of schiet je nu iets binnen wat voor de verzekeraar belangrijk is om te weten? Neem dan contact op met onze adviseurs via 0162-475675 (bellen of WhatsApp), chat met ons via onze website of mail naar info@geerts.nl. Wij helpen je graag! 


Schade meldenInloggen Mijn GeertsPolisvoorwaarden
Stuur een bericht