“Hoef ik geen overdrachtsbelasting te betalen 

als ik een huis koop?”

Hoop je in 2021 nu eindelijk je droomhuis te kopen? Goed nieuws, want sinds dit jaar betalen starters geen overdrachtsbelasting. Eerst was dit standaard 2% van het aankoopbedrag. Door deze regeling bespaar je daarom al gemakkelijk een paar duizend euro. Aan welke voorwaarden moet je voldoen om geen overdrachtsbelasting te betalen? Dat vertel ik, Sandra de Pender (hypotheekadviseur bij Geerts), je graag in deze blog. 

Wanneer ben je een starter?

Deze vrijstelling geldt niet voor alle starters en ook niet alleen voor starters. Dit klinkt verwarrend, maar ik leg je uit hoe het zit. Deze vrijstelling geldt simpeler gezegd voor kopers van tussen de 18 en 35 jaar, die een huis kopen waar ze zelf in gaan wonen. Ben je ouder dan 35 jaar en koop je voor het eerst een huis? Dan geldt de vrijstelling helaas niet voor jou en betaal je alsnog 2% overdrachtsbelasting. Maar ben je tussen de 18 en 35 jaar, heb je een koophuis, maar heb je nog niet gebruik gemaakt van deze vrijstelling? Dan kan je toch gebruik maken van de vrijstelling. Dat het je eerste koophuis is, is namelijk niet één van de voorwaarden.

Daarnaast geldt vanaf 1 april van dit jaar, dat de vrijstelling ook niet geldt als je een huis koopt voor meer dan €400.000. Voor beleggers geldt dat zij 8% overdrachtsbelasting gaan betalen. Het doel hiervan is om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren.

Kortom; je betaalt géén overdrachts-belasting als:

  • je tussen de 18 en 35 jaar bent;
  • je een woning koopt waar je zelf in gaat wonen (en hiervoor de verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling invult);
  • je de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder hebt ontvangen en dit schriftelijk verklaart;
  • je een woning koopt die niet duurder is dan €400.000 (geldt alleen als de overdracht na 31 maart 2021 plaatsvindt).

“Wat als ik samen met mijn partner koop en één van ons is boven de 35 en de ander niet?”

De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. In dat geval betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over zijn/haar deel 2% belasting. De persoon die jonger is dan 35 betaalt geen belasting over zijn/haar deel (mits hij/zij ook voldoet aan de andere voorwaarden). Gezamenlijk betaal je in dat geval dus 1% overdrachtsbelasting over het aankoopbedrag.


Op zoek naar een koophuis? Wij staan voor je klaar!

Ben je op zoek naar een koophuis? In deze krappe huizenmarkt is het belangrijk dat je eerst weet wat je financiële mogelijkheden zijn. Mijn collega’s van het hypotheekteam en ik helpen je daar graag bij. Wij berekenen voor je wat je maximaal kunt lenen en adviseren de hypotheek die bij jouw situatie en wensen past. Heb je je droomhuis gekocht? Dan helpen we je graag tijdens het regelen van een hypotheek. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek via 0162-475675 (bellen of WhatsApp), mail naar hypotheken@geerts.nl of stuur een bericht via onze website www.geerts.nl

Schade meldenInloggen Mijn GeertsPolisvoorwaarden
Stuur een bericht