Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Jouw bedrijf goed verzekerd voor schade veroorzaakt door jou, jouw medewerker of jouw product.

Vraag offerte aan

Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering onmisbaar is voor jouw bedrijf

Wordt er schade veroorzaakt door jou, jouw medewerker of door jouw product? Dan vergoedt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering deze schade.

Stel je gooit een kop koffie over het tapijt van een klant. Of jouw reclamebord valt tegen een auto aan. Misschien ontbloft jouw product wel waardoor de bank van een klant wordt beschadigd. Of je verkoopt een voedselproduct waar een steentje in zit. Allemaal situaties waar jij niet veel aan kunt doen, maar waar je als ondernemer wel aansprakelijk voor kan worden gesteld. Dit kan je veel geld kosten. Om te voorkomen dat je een flinke som geld moet betalen, sluiten ondernemers een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Hiermee ben je verzekerd voor schades die tijdens je werk veroorzaakt.

Wat valt hieronder?

Wanneer personen of zaken schade oplopen door jouw werkzaamheden, wordt dit gedekt door de algemene bedrijfsaansprakelijkheid. Dit geldt voor letselschades en voor schade veroorzaakt door een medewerker aan spullen van een ander. Een veelgenoemd voorbeeld hiervan is het omgooien van een glas water over de laptop van een klant.

Verkoop je een product?

Dan heb je te maken met productaansprakelijkheid, dit is een onderdeel van bedrijfsaansprakelijkheid. Productaansprakelijkheid houdt in dat jij (de verkoper) aansprakelijk bent als de koper (jouw klanten dus) schade oploopt door een gebrekkig product van jou. Er is sprake van een gebrek wanneer het product niet de veiligheid biedt die de klant ervan mag verwachten.

Stel dat je bijvoorbeeld sportkleding vanuit China doorverkoopt en een van je klanten krijgt een allergische reactie door een fout in het productieproces? Dan ben jij aansprakelijk en kan jij opdraaien voor eventuele schade.

Importeren van buiten de EU brengt extra risico met zich mee

Er is een verschil tussen importeren van producten binnen of buiten de EU. Wanneer je binnen de EU producten importeert word je namelijk niet gezien als producent. Als je te maken krijgt met een aansprakelijkheidsclaim kun je hierdoor makkelijk terugvallen op de echte producent. Je bent wel aansprakelijk als je producten uit landen buiten de EU importeert en daar je eigen label aan hangt, dan word je namelijk wel gezien als producent. Jij bent dan diegene die op moet draaien voor de schade in het geval van een aansprakelijkheidsclaim. Dit kan in sommige gevallen betekenen dat je diep in de buidel moet tasten. Een bedrijf kan bijvoorbeeld failliet gaan, met alle financiële gevolgen van dien.

Let op het juiste keurmerk

Voor producten die binnen de Europese Economische Ruimte (EER) worden verkocht, geldt dat een CE-markering verplicht is. Dit keurmerk geeft aan dat het product voldoet aan de hiervoor geldende EU-richtlijnen. Het doel hiervan is om de consument te beschermen tegen onveilige producten op de markt. De CE-markering zorgt regelmatig voor verwarring. Zo staat de afkorting ‘CE’ bijvoorbeeld ook voor ‘China Export’. Deze markering staat op sommige producten uit China.

De verschillende keurmerken lijken veel op elkaar, maar het verschil is wel belangrijk voor je verzekering. Heeft je product niet het juiste keurmerk? Dan is importeren en verzekeren niet mogelijk. Je verkoopt dan een product wat een gevaar kan zijn voor de gebruiker. Let hier dus goed op.

Importeer jij producten van buiten de EU en verkoop jij deze door?

Dan raden we je zeker aan om een productaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten én bij het afsluiten van deze verzekering te vermelden waar je producten vandaan komen. Doe je dit niet en krijg je te maken met een aansprakelijkheidsclaim? Dan kan dit nog wel eens een financiële klap voor je betekenen.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel door veel ondernemers afgesloten. Soms eist een beroepsorganisatie, een branchevereniging, leverancier of opdrachtgever wel dat je deze verzekering hebt.

Heb je geen aansprakelijkheidsverzekering? Dan loop je het risico dat je een hoge schadeclaim niet zelf kunt betalen. Zeker als kleine zelfstandige kan dit een probleem zijn, waar je liever niet mee te maken krijgt. Met deze verzekering zorg je er dus voor dat de continuïteit van je onderneming gewaarborgd is.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De hoogte van je premie hangt af van verschillende factoren, zoals je bruto jaaromzet, het aantal medewerkers en de branche waarin je werkzaam bent. Wil je weten wat de exacte kosten zijn? Vraag dan hier een offerte op of neem contact op met onze adviseurs. Een adviseur vertelt je meer over de mogelijkheden en gaat samen met jou kijken welke dekkingen voor jou belangrijk zijn.

Ben je een ZZP’er? Dan hebben we voor jou ook speciale pakketten. En ben je lid van een branche of beroepsvereniging? Dan kunnen we vaak ook nog korting of een extra dekking regelen bij een aantal verzekeraars.

In sommige gevallen heb je een aanvullende verzekering nodig

Met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven ben je dus verzekerd voor schade veroorzaakt door je werkzaamheden en door het product dat je verkoopt. Ook letselschade die je medewerkers oplopen en schade aan spullen die je huurt of leent, vallen hieronder.

Daarnaast is het mogelijk dat je klant financieel wordt benadeeld door een advies of fout vanuit jou. In dit geval heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Deze verzekering dekt vermogensschade (financieel nadeel) door beroepsfouten van jouw bedrijf. Deze verzekering is verplicht voor een aantal beroepen in de zakelijke dienstverlening. Een klant kan jou ook vragen of verplichten deze verzekering af te sluiten. Op deze pagina lees je hier meer over.

Met een gerust hart ondernemen?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is best ingewikkeld. Het is voor ieder bedrijf weer anders. Het is dus verstandig je hier goed over te laten adviseren. Wij zorgen er graag voor dat je met een lekker gevoel kunt ondernemen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Tijdens dit gesprek brengen we je risico’s in kaart en bespreken we welke verzekeringen deze risico’s eventueel kunnen afdekken. Op basis van jouw wensen en jouw situatie sluiten we vervolgens de benodigde verzekeringen voor je af. Wil je een afspraak inplannen? Bel of WhatsApp dan naar 0162-475675, mail naar info@geerts.nl of plan direct een afspraak in via onze website.

Vragen over uw aansprakelijkheidsverzekering bedrijven? Mail ons of bel voor persoonlijk advies: 0162 - 475 675.

Meer informatie over de wijze waarop wij u van dienst zijn en de kosten van onze dienstverlening kunt u lezen in onze vergelijkingskaarten.