7 tips om de kans op een inbraak te verkleinen

Je loopt nog half slaperig naar je schuur om je fiets te pakken. Je stopt de sleutel in het slot van de schuurdeur, maar nog voordat hij er helemaal inzit gaat de deur al open. Huh? Je werpt een blik in je schuur en bent meteen wakker, je nieuwe dure fiets is weg! 

Vaker inbraak in schuren en bijgebouwen

Super vervelend als dit gebeurt, maar mijn collega’s van het schadeteam horen het helaas steeds vaker. Het totaal aantal inbraken in woningen neemt jaarlijks gelukkig af, maar het aantal inbraken in schuren en bijgebouwen neemt toe. Ondanks dat je goed verzekerd bent, wil je een inbraak natuurlijk maar al te graag voorkomen. Daarom vertel ik (Helen van Nunen, relatiebeheerder particulieren) je in deze blog wat je kan doen om de kans op een inbraak te verkleinen.

Wat wil een inbreker graag?

Voordat ik het ga hebben over wat je kan doen om een inbraak te voorkomen, is het goed om eerst stil te staan bij wat een inbreker graag wilt. Een inbreker wil natuurlijk snel en geluidloos kunnen inbreken, niet in het licht staan of lopen en niet in het zicht staan.

Bij een inbraak in een woning zijn de meest gestolen voorwerpen: elektronica, mobiele telefoons, geld, sieraden, fotocamera’s, tassen, zonnebrillen, sleutels en paspoorten. Wordt er ingebroken in je schuur? Dan is de kans groot dat je (elektrische) fiets en/of gereedschap mee wordt genomen.

Wat kan je zelf doen om een inbraak te voorkomen?

Ondanks dat je goed verzekerd bent en dat onze schadebehandelaars voor je klaar staan, wil je een inbraak uiteraard maar al te graag voorkomen. Ik geef je daarom graag 8 tips om dit te voorkomen!

  1. Leg sleutels uit het zicht en laat ze niet aan de binnenkant van het slot hangen.
  2. Zorg voor gecertificeerd hang- en sluitwerk.
  3. Schakel bij het bezit van sieraden/bijzondere bezittingen een BORG gecertificeerd beveiligingsbedrijf in voor de juiste preventiemaatregelen.
  4. Een inbreker valt het liefst aan via de achterzijde van een woning, omdat hij daar het minste in de kijker staat. Zorg dus voor niet al te hoge begroeiing in je achtertuin en verlichting bij de toegangsdeuren, zodat eventuele buren verdachte situaties kunnen waarnemen.
  5. Kliko’s worden vaak gebruikt om binnen te komen. Maar als je een raam open laat staan of als er een plat dak beschikbaar is, dan kan de inbreker het er ook op wagen om te grijpen naar de andere mogelijkheden.
  6. Inbrekers stelen het liefst gadgets zoals smartphones, tablets en laptop. Het is klein materiaal dat veel oplevert op de zwarte markt. Dat nemen ze bovendien makkelijk mee, net zoals sieraden. Leg daarom waardevolle spullen uit het zicht, want zo wordt de inbreker niet getriggerd om bij jou naar binnen te gaan.
  7. Bij de voordeur werkt een lamp met schemerschakeling het beste, omdat deze vanzelf aangaat. Aan de zij- en achterkant kunnen lampen met bewegingssensoren worden gebruikt. Doe dit liever niet aan de voorkant, omdat de buurt er last van kan hebben dat de lampen voortdurend aan- en uitspringen. Ook lampen op zonne-energie zijn toegestaan. Wel worden er dan eisen gesteld aan het aantal schakelingen dat ze aankunnen. De specificaties zijn te vinden in de Productenlijst van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)
  8. Wees alert op malafide slotenmakers
    Wat verder belangrijk is om jezelf veel ellende te besparen, is door alert te zijn op malafide slotenmakers. Dit zijn slotenmakers die veel te veel geld rekenen voor het openen van een deur en als het nodig is, ook voor het vervangen van een cilinder. Bedragen van 800 euro of zelfs veel meer zijn geen uitzonderingen. En bel je in de avond of in het weekend naar een dergelijke slotenmaker? Dan schieten de bedragen pas echt door het plafond. Daarnaast zijn er ook malafide slotenmakers die juist voor veel te weinig geld zeggen je te willen helpen. Het is onrealistisch als er een slechts een paar tientjes wordt gevraagd voor het maken van je slot. In dit geval is de kans groot dat je later het slachtoffer bent van inbraak.

Hoe vind je een betrouwbare slotenmaker?

Stel je voor dat je per ongeluk de deur achter hebt dichtgedaan, maar dat je sleutelbos nog in huis ligt. Verder heeft er niemand een reserve sleutel van je. Dan heb je ineens snel een slotenmaker nodig. Gelukkig is Google tegenwoordig je beste vriend. Je typt ‘slotenmaker’ in en direct krijg vijf bedrijven bij jou in de buurt te zien. En ze zijn ook nog eens binnen een kwartier ter plaatse. Top! 

Nee.. eigenlijk is dit helemaal niet top en gaat het hier vaak fout. Malafide slotenmakers maken er graag gebruik van dat jij snel een slotenmaker zoekt en dus niet uitgebreid de tijd neemt om te checken of ze wel betrouwbaar zijn. Ik wil je dus zeker de tip meegeven om niet op de eerste en beste advertentie te klikken en direct het nummer te bellen, maar even vijf minuten de tijd te nemen om de websites te bekijken. Wanneer er sprake is van de volgende punten, moeten de alarmbellen bij je gaan rinkelen:

  • Er zijn geen vaste adresgegevens te vinden
  • Ze zijn alleen telefonisch te bereiken via een terugbel- of 06-nummer
  • Er staan allerlei spelfouten in de tekst
  • Ze kunnen binnen 20 minuten bij je zijn

Het is verstandiger om naar www.politiekeurmerk.nl te gaan en daar te klikken op ‘zoek een PKVW-beveiligingsadviseur’. Dan weet je zeker dat je een erkende slotenmaker hebt en niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Bij Geerts ben je van advies verzekerd!

Heb je hier vragen over? Of wil je een verzekering afsluiten? Mijn collega’s en ik helpen je graag! Neem gerust contact met ons op via 0162-475675 (bellen of WhatsApp), door te mailen naar info@geerts.nl of chat met ons via onze website. 

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.