Hypotheek oversluiten

Betaal je een hypotheekrente die flink hoger is dan de huidige lage rente en wil je besparen? Wij onderzoeken graag voor jou de mogelijkheden: jouw hypotheek oversluiten, de rentevastperiode openbreken of rentemiddeling.

De rente is laag, het kan daarom voor jou interessant zijn om je hypotheek aan te passen. Er zijn verschillende opties om gebruik te maken van de lage rente. Neem gerust contact met ons op om jouw mogelijkheden te bespreken.

1. Oversluiten 

De eerste optie is het oversluiten van je hypotheek. Je sluit je hypotheek dan af bij een andere geldverstrekker, tegen een lagere rente. Als je gaat oversluiten kan je te maken krijgen met een boeterente. In sommige gevallen kan dit oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Toch kan oversluiten financieel interessant zijn. De boeterente is namelijk aftrekbaar bij je aangifte Inkomstenbelasting. En als je (netto) maandlasten honderden euro’s lager zijn, verdien je wat je hebt geïnvesteerd in enkele jaren terug. Zeker als je de rente voor langere tijd vastzet, kan oversluiten dus aantrekkelijk zijn.

2. Openbreken rentevastperiode

Wat voor boeterente geldt bij het oversluiten van je hypotheek, geldt ook voor het openbreken van je rentevastperiode. Het verschil met oversluiten is dat je wel dezelfde hypotheek bij dezelfde geldverstrekker houdt. Ook in dit geval moet je boeterente betalen die je mag aftrekken bij je aangifte.

3. Rentemiddeling

Een derde optie is rentemiddeling. Het voordeel van rentemiddeling boven het openbreken van de rentevastperiode en het oversluiten van je hypotheek? Je gaat direct minder betalen zonder dat je in één keer alle boeterente hoeft te betalen. Bij rentemiddeling berekent de geldverstrekker het gemiddelde van de rente die je nu betaalt en de huidige lage hypotheekrente van de nieuwe rentevasteperiode die je kiest. Je betaalt dus geen boeterente.

Wat is de beste keuze voor jou?

Wilt je weten of je kunt profiteren van een lagere hypotheekrente? De adviseurs van Geerts zoeken voor jou uit wat de mogelijkheden zijn. Neem contact met ons op voor het inplannen van een afspraak.

Op zoek naar onafhankelijk hypotheekadvies?