Hoe ziet het hypotheekproces eruit en met wie krijg je te maken?

Ben je op zoek naar je eerste koophuis? Leuk! Maar dan komt er wel een heleboel op je af. In deze blogreeks vertellen we graag wat er komt kijken bij het kopen van een huis. Met wie krijg je te maken? Met welke kosten moet je rekening houden? Welke mogelijkheden heb je als je net niet genoeg kan lenen voor je droomhuis? Welke Hypotheekvormen zijn er? En waarom is het belangrijk om een samenlevingscontract op te stellen? In deze blog vertellen we je hoe het Hypoheekproces eruit ziet en met wie je te maken krijgt.

Stap 1: weet hoeveel je kan lenen

Gezien de huidige woningmarkt kan het kopen van jouw droomhuis een hele uitdaging zijn. Een huis op het oog? Dan moet je vaak snel reageren om te voorkomen dat iemand je voor is. Vergroot de kans op je droomhuis en win op tijd informatie in over jouw financiële mogelijkheden. Dit kan je doen door een afspraak te maken met een van onze hypotheekadviseurs. Op basis van een aantal documenten die je aan moet leveren, berekenen we dan wat je maximaal kan lenen. Dit eerste gesprek is bij ons altijd vrijblijvend en kosteloos.

Stap 2: de speurtocht naar je droomhuis

Het zoeken naar een huis is natuurlijk het leukste onderdeel van je avontuur. Toch kan het een hele klus zijn. Je kan er voor kiezen om je een handje te laten helpen door een makelaar. Heeft een woning je interesse gewekt? Dan kan je een bezichtiging inplannen met de verkopend makelaar. Heb je je droomhuis gevonden? Dan kan je een bod uitbrengen.

Heb je het winnende bod uitgebracht? Dan moet je voor je tekent nog wat formaliteiten afronden. Als je een hypotheek wilt dan wil de bank bijvoorbeeld zeker weten dat je huis in goede staat verkeerd. Het huis is namelijk het onderpand voor de hypotheek. 

Stap 3: voorlopig koopcontract

Alles gecheckt? Dan komt er een spannend moment: je tekent het voorlopig koopcontract. Dit contract is bindend. Je hebt na ondertekening wel drie dagen bedenktijd. Tip: kijk goed naar de ontbindende voorwaarden. Dit zijn voorwaarden die ervoor zorgen dat het contract vervalt. Krijg je bijvoorbeeld de hypotheek toch niet op tijd rond en kun je je niet beroepen op één van de ontbindende voorwaarden? Dan moet je 10% van de verkoopprijs betalen. Zonde! Je kunt ook met de verkopende partij afspreken dat je wat langer na mag denken. Zorg dan wel dat dat in het koopcontract staat.

Stap 4: neem contact op met je hypotheekadviseur

Koopcontract getekend? Dan is het nu tijd voor een hypotheek! Je kan hiervoor naar een bank of een onafhankelijk hypotheekadviseur (zoals Geerts) gaan. Het verschil? Een hypotheekadviseur van een bank adviseert alleen over de producten die zij zelf aanbiedt. Een onafhankelijk hypotheekadviseur is niet aan één geldverstrekker gebonden, maar heeft de keuze uit allerlei geldverstrekkers waardoor deze de hypotheek kan adviseren die bij jou past.

Wij vergelijken het zelf altijd met een groenteboer. Als je fruit gaat halen bij een groenteboer dan wil je natuurlijk zelf kunnen kiezen uit verschillende soorten fruit. Hypotheekadvies bij een bank is eigenlijk te vergelijken met een groenteboer die alleen maar bananen aanbiedt. Een onafhankelijk financieel adviseur is niet aan één geldverstrekker gebonden. Hierdoor kan zij de hypotheek adviseren die het beste bij jou en bij jouw situatie en wensen past. Te vergelijken met een groentewinkel waar je de keuze hebt uit allerlei soorten fruit en je kan kiezen voor het fruit dat je het lekkerste vindt. 

Stap 5: hypotheek rond krijgen

Je hypotheekadviseur zal je vervolgens vragen om een vragenformulier in te vullen en een aantal documenten aan te leveren. Op basis van jouw wensen en de aangeleverde stukken geeft jouw adviseur een advies over welke hypotheekvorm het beste bij jouw situatie past en het maximaal te lenen bedrag. Vervolgens krijg je een adviesrapport en maak je een besluit. Zodra je jouw akkoord op het advies hebt gegeven, ontvang je een offerte. Wanneer je een akkoord hebt gegeven op de offerte, gaat het dossier naar de geldverstrekker. Als de geldverstrekker zijn goedkeuring heeft gegeven, gaan de stukken naar de notaris. Tot slot maak je voor het passeren van de hypotheek een afspraak bij de notaris. Daar teken je twee aktes. Een voor de hypotheek, dit is tussen jou en de bank. En een voor de overdracht, dit is tussen jou en de verkoper.

Wanneer je hypotheek en de overdracht in kannen en kruiken zijn dan is het moment dan eindelijk daar: je kan beginnen met inpakken en verhuizen. Gefeliciteerd!

Vragen?

Heb je vragen of wil je een kosteloos en vrijblijvende afspraak inplannen met een van onze hypotheekadviseurs? Bel of WhatsApp dan naar 0162-475675 of mail naar hypotheken@geerts.nl.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.