Huis kopen onder voorbehoud van financiering: waarom juist nu aan te raden om te doen?

Om zowel de koper als de verkoper te beschermen bij de koop van een huis, is het gebruikelijk om te werken met ontbindende voorwaarden. Eén van deze voorwaarden is een voorbehoud van financiering. Wat houdt dit in? En waarom is het nu tijdens de coronacrisis extra verstandig om hier gebruik van te maken? Dat vertellen we je in deze blog!

Jouw financiële situatie

Wil je een huis kopen en heb je hiervoor een lening nodig? Dan is de bank wettelijk verplicht om te onderzoeken of je op lange termijn de kosten van de lening kan dragen. Een van de zaken waar de bank op let is de hoogte en stabiliteit van het inkomen van jou als koper. Het is belangrijk om erbij stil te staan dat tussen het moment van het tekenen van het voorlopig koopcontract en de contacten met de bank, er van alles kan gebeuren. De relatie tussen jou en je partner kan bijvoorbeeld worden beëindigd waardoor er geen sprake meer is van een gezamenlijk inkomen. Ook kun je werkloos worden door faillissement van je werkgever, of kun je als ZZP’er ziek worden waardoor je geen opdrachten meer uit kunt voeren. Kortom; waar je financiële situatie er eerst rooskleurig uit zag, kan dat ineens niet meer het geval zijn.

De coronacrisis brengt onzekerheid met zich mee 

In deze coronatijden geldt dit helaas voor veel mensen. Ten slotte worden veel mensen financieel getroffen door de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. In korte tijd is voor deze mensen het financieel perspectief volstrekt anders dan zij een paar weken geleden nog voor ogen hadden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die in de horeca of in de evenementsector werken.

Het financieringsvoorbehoud is er om dit soort ontwikkelingen op te vangen. Het financieringsvoorbehoud houdt in dat, indien je als de koper binnen een bepaalde termijn niet op marktconforme voorwaarden een passende geldlening kan afsluiten, de koopovereenkomst zonder kosten kan worden ontbonden. Heb je dit voorbehoud niet gemaakt en kan je door de gewijzigde omstandigheden toch de benodigde financiering niet rond krijgen? Dan kan de verkoper aanspraak maken op een boete van 10% van de koopsom, naast een vergoeding van zijn schade indien dit meer is dan deze 10% van de koopsom.

Hoe werkt een financieringsvoorbehoud?

Een financieringsvoorbehoud wordt doorgaans opgenomen in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract. Gebruikelijk is een periode van 6 weken na aankoop waarin je de gelegenheid krijgt om het financieringstraject bij de hypotheekverstrekker te doorlopen. Lukt dit niet, dan kun je deze periode in goed overleg met de verkopers eventueel verlengen.

Niet kunnen is iets anders dan niet meer willen

Bij het financieringsvoorbehoud is het criterium het niet kúnnen financieren. Simpelweg omdat de bank de noodzakelijke lening niet wil verstrekken. Op dit moment zijn veel mensen onzeker over de naaste toekomst. Dit kan ertoe leiden dat ze eigenlijk willen afzien van de aankoop van de woning ook al zou de bank de lening nog steeds willen vertrekken. Het niet meer wíllen aangaan van een financiering door de koper is echter geen geldige reden om ontbinding van de koopovereenkomst in te roepen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.