Hogere WOZ-waarde? Check of je rente omlaag kan!

Heb jij de WOZ-waarde van je woning binnen? En is deze weer flink gestegen? Dan is het zeker de moeite waard om te checken of je rente omlaag kan. Waarom de rente mogelijk omlaag kan en hoe je dit checkt, vertel ik (Sander Rommelse, hypotheekadviseur) je in deze blog.

Wat is de WOZ-waarde?

De woningmarkt is oververhit. Huizenprijzen zitten in de lift en in veel steden is overbieden de nieuwe norm geworden. Dat de huizenprijzen stijgen, betekent ook dat de WOZ-waarde van je woning omhoog gaat. Voordat ik hier verder op in ga, leg ik je eerst even uit wat de WOZ-waarde is. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is een inschatting van de waarde van een pand. Gemeenten bepalen iedere jaar de waarde van een pand opnieuw door een taxatie. Dit betekent niet dat er ieder jaar een taxateur bij je langskomt. De gemeente maakt gebruik van een computermodel om deze waarde te bepalen en houdt daarbij geen rekening met bijvoorbeeld de hypotheek of erfpacht.

Waarom kan de rente mogelijk omlaag?

In de eerste maanden van het jaar valt de WOZ-beschikking bij jou op de deurmat. Als het goed is heb jij hem inmiddels ook al binnen gekregen. Is je WOZ-waarde flink gestegen? Dan kan je rente misschien wel omlaag. Geldverstrekkers baseren de hoogte van de hypotheekrente namelijk op de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van je woning. Bij een lagere hypotheek is het risico voor de geldverstrekker kleiner. Hoe lager de hypotheek is in verhouding tot de woningwaarde, hoe lager de hypotheekrente is. Dit geldt overigens niet voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarvoor geldt namelijk maar één tarief. 

Op het moment dat je jouw hypotheek hebt afgesloten, is de hypotheekrente vastgezet. Pas op het moment dat je rentevastperiode afloopt, wordt de rente aangepast. Het is goed om te weten dat het bij een deel van de geldstrekkers mogelijk is om tussentijds de risicoklasse, en dus je rente, aan te passen. Dit kan op het moment dat de woningwaarde is gestegen en de geldverstrekker dus minder risico loopt. Er zijn geldverstrekkers die hiervoor de WOZ-waarde als uitgangspunt nemen.

Wat moet ik hiervoor doen?

Als je denkt dat je rente omlaag kan is het wel belangrijk dat je zelf actie onderneemt. Het enige wat je hoeft te doen is even te bellen naar je adviseur (bijvoorbeeld Geerts) of je geldverstrekker. Geef dan aan dat je WOZ-waarde is gestegen en dat je benieuwd bent of je renteopslag daarom omlaag kan. Je kunt ook op de website van Vereniging Eigen Huis checken hoe jouw geldverstrekker hier mee omgaat. Zoals gezegd is dit dus niet mogelijk als je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheekgarantie. Daarnaast is het niet interessant als je een spaarhypotheek hebt. Bij iedere andere hypotheekvorm kan het zeker de moeite waard zijn om de telefoon te pakken.

Bij Geerts ben je van advies verzekerd!

Is jouw WOZ-waarde flink verhoogd? En loopt je hypotheek via ons? Neem dan contact op met ons hypotheekteam via 0162-475672 of mail naar hypotheken@geerts.nl. Ook als je andere vragen hebt over je hypotheek, bijvoorbeeld of het verstandig is om je hypotheek over te sluiten, kan je altijd contact met ons opnemen!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.