Zorgverzekering zonder zorgen: 8 slimme tips om te besparen

Nieuws
Datum: 19-10-2023

De premies voor het komende jaar stijgen. Wil je voorkomen dat je onnodig veel betaald voor je zorgverzekering? In deze blog geef ik (Liecinda, Relatiebeheerder Particulieren bij Geerts), je 8 tips.

1) Maak een lijstje

Voordat je meteen gaat vergelijken; bedenk eerst waar je je voor wilt verzekeren. Ga na welke zorg je de afgelopen 3 jaar nodig hebt gehad en ga na welke zorg je eventueel nodig denkt te hebben het komende jaar. Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar zo kan je al wel een inschatting maken.

2) Check de basisverzekering

Heb je een lijstje gemaakt? Ga dan op basis hiervan na welke kosten er worden vergoed vanuit de basisverzekering. De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Het basispakket dekt de kosten voor de zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek. Op de website van de Rijksoverheid zie je welke zorg er vanuit de basisverzekering wordt vergoed.

3) Kijk kritisch of je een aanvullende verzekering nodig hebt

Nu je weet welke zorg je van je lijstje vanuit de basisverzekering vergoed krijgt, is het tijd om te kijken naar de aanvullende verzekering. Kijk kritisch of je een aanvullende verzekering nodig hebt. Gebruik je de zorg waar je voor verzekerd bent? Heb je echt een aanvullende verzekering nodig? Veel mensen zijn onnodig uitgebreid verzekerd. Hierdoor betaal je dus voor zorg die je niet gebruikt. Ga dus op basis van je verwachte zorg na of je een aanvullende verzekering nodig hebt. Maak hierbij ook eventueel een berekening van wat je extra aan premie betaald en wat het hiermee oplevert. Je alleen aanvullend verzekeren om je bril vergoed te krijgen, heeft bijvoorbeeld meestal geen zin. In dat geval kan je beter maandelijks zelf wat geld hiervoor apart zetten.

4) Check je eigen risico

Het eigen risico is standaard €385. Als je je premie wilt verlagen en niet veel zorg nodig denkt te hebben, kan je je eigen risico verhogen. De premie gaat in dit geval omlaag. Houd er dus wel rekening mee dat je dit bedrag moet kunnen betalen als je toch zorg nodig hebt.

5) Hou rekening met kinderen

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders. Houd er dus rekening mee bij een eventuele wijziging van een aanvullende verzekering, dat dit ook geldt voor je kinderen. Het kan belangrijk zijn om een kostenpost als orthodontie te verzekeren als je kind een beugel heeft of krijgt. Vaak geldt bij het afsluiten van een nieuwe verzekering bij ortho-kosten een wachttijd. Houd hier rekening mee.

6) Check of je recht hebt op zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid in de kosten voor de verplichte zorgverzekering. Als je ouder bent dan 18 heb je tot een bepaald inkomen recht op zorgtoeslag. Dit geldt voor zowel alleenstaanden als stellen. Of je zorgtoeslag krijgt en hoeveel je krijgt, hangt af van je inkomen en dat van je eventuele toeslagpartner. Hoe lager het inkomen, hoe meer toeslag je ontvangt. Kijk op de website van de belastingdienst of je recht hebt op zorgtoeslag. Zorgtoeslag krijg je niet automatisch. Je vraagt het aan bij de Belastingdienst via ‘Mijn toeslagen’.

7) Ga vergelijken!

Ben je erachter welke zorg je nodig denkt te hebben voor het komende jaar? Vul deze zorg in in onze vergelijker & sluit direct de verzekering af met de scherpste premie. Je huidige verzekering wordt automatisch opgezegd. Vergelijk ook als je alleen een basisverzekering nodig hebt. Bij alle verzekeraars is de inhoud van de basisverzekering hetzelfde, maar de premie kan wel flink verschillen.

8) Vooruit betalen

Het kan aantrekkelijk zijn om de premie in één keer te betalen. Mits dat natuurlijk voor je mogelijk is. Een aantal maatschappijen geven dan een kleine korting. Ook kan je bij een aantal verzekeraars het eigen risico in termijnen vooruitbetalen, dat is handig als je toch elk jaar naar een medisch specialist gaat. Dan word je niet zomaar verrast door een ziekenhuisrekening. Heb je te veel premie betaald? Dan krijg je dat later terug.

Heb je een vraag over je zorgverzekering? Mijn collega’s en ik staan voor je klaar! Neem contact met ons op via 0162-475675 of mail naar info@geerts.nl

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.