Wat gebeurt er met jouw geld?

Nieuwe pensioenwet; dit zijn de gevolgen voor jou

Zodra je pensioen hoort denk je waarschijnlijk ‘pfoee, saai’. Maar het gaat om heel veel geld. Geld waar jij hard voor werkt. Van iedere 50 euro die je verdiend gaat er ruim een tientje naar je pensioen. Het nieuwe pensioenstelsel heeft daarom gevolgen voor jou. In dit blog vertel ik, Anne Mannaerts (relatiebeheerder Pensioen & Inkomen), in begrijpelijke taal wat deze wet voor jou betekent en wat jij moet doen.

Op dit moment is het zo geregeld: iedere werkende legt maandelijks in en iedere gepensioneerde haalt er maandelijks wat uit. Maar door de vergrijzing en omdat we allemaal veel ouder worden, zijn er nu veel meer gepensioneerden tegenover minder werkenden. Dus steeds meer mensen halen iets uit de pot en er komt steeds minder bij. De pot raakt dus te leeg. Dat moest anders.
 

Ieder zijn eigen spaarpotje

Daarom komt er in het nieuwe stelsel niet meer één grote spaarpot, maar krijgt iedereen zijn eigen persoonlijke spaarpotje. Wat je zelf hieraan toevoegt blijft ook echt van jezelf. Dat is wel zo overzichtelijk. Van de huidige pensioenpot wordt 10% opzij gezet. Dat doen we voor de zekerheid. Want in het nieuwe pensioenstelsel is het zo dat als het goed gaat met de aandelenkoersen, dat er meteen wat in je potje bijkomt. Maar andersom geldt dat ook; is er een grote schok op de financiële markten, dan kan er meteen wat uit je potje verdwijnen. De pensioenen kunnen dus voortaan sneller omhoog gaan, maar ook sneller omlaag gaan. Ook nieuw: als je met pensioen gaat mag je meteen maximaal 10% van je pensioenpot opnemen voor leuke dingen als een wereldreis.

Ben je tussen de 35 en 50? Dan pakt het minder goed uit

Ben je al met pensioen of heb je nog een heel werkend leven voor je? Dan pakt deze regeling positief voor je uit. Ben je tussen de 35 en 50 jaar? Dan heb ik helaas minder nieuws voor je. In dat geval krijg je namelijk veel minder pensioen, dan jij je werkende leven hebt bijgedragen. In het vorige pensioenstelsel heb je namelijk maandelijks extra ingelegd om het pensioen van de oudere generatie te betalen. Dat was geen probleem, omdat de volgende generatie weer extra zou inleggen voor jou pensioen. Maar dat gebeurt nu niet meer, want de jonge generatie gaat voor zichzelf sparen. Daardoor komt de leeftijdsgroep van 35 tot 50 nu tekort. En dat is een gat van 60 miljard euro.

Gooi brieven over je pensioen niet weg, maar lees je in

Check op tijd hoe je ervoor staat, wat er verandert en wat dat betekent voor jouw financiële situatie. Kijk bijvoorbeeld eens op mijnpensioenoverzicht.nl, daar zie je hoeveel pensioen je opbouwt. Ook zijn er Nibud-tools als het Geldplan Pensioen, Geldplan Bijna pensioen en de Pensioenschijf-van-vijf die houvast kunnen bieden. Laat je verder goed informeren door je pensioenuitvoerder, werkgever en de overheid. Gooi de brieven en e-mails die je krijgt over je pensioen niet weg, maar lees ze en kijk of er belangrijke informatie voor jou in staat. En heb je vragen? Stel ze! Het is misschien niet het leukste om te doen, maar zo belangrijk. Je wilt tenslotte toch ook dat je na je pensioen voldoende geld hebt?

Heb je vragen? Stel ze!

Voor vragen over jouw regeling kan je bij je werkgever terecht. Heb je algemene vragen of wil je weten of je iets extra’s moet regelen voor naast je pensioen? Neem gerust contact met ons op via 0162-475675 of info@geerts.nl.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.