Waarom een AOV onmisbaar is voor jou als ondernemer (en echt niet zo duur als je denkt!)

Hé ondernemer, wat als er onverwachts iets gebeurt wat je mooie plannen in één keer in de war schopt? Wat als je een ongeval krijgt of langdurig ziek wordt, waardoor je je werk (tijdelijk) niet meer uit kan voeren? Hoe ga je al je rekeningen betalen? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kan je dan heel veel kopzorgen besparen. In dit blog vertel ik, Jos Blankenstijn (Adviseur Bedrijven), jou meer over het belang van een AOV én dat de kosten lager zijn dan de meesten denken.

Een AOV zorgt ervoor dat je een regelmatige uitkering ontvangt als je als ondernemer, vanwege medische redenen, niet in staat bent om te werken. Zonder een AOV kan een langdurige arbeidsongeschiktheid leiden tot financiële stress, het uitputten van spaargeld en het onvermogen om aan lopende verplichtingen te voldoen. 

Een AOV hoeft niet de hoofdprijs te kosten

Nu denk je misschien, "Oké, daar zit inderdaad wel wat in, maar zal dat niet een fortuin kosten?" Goede vraag! Want hier komt de verrassing: een AOV hoeft helemaal niet zo duur te zijn! Met de veranderende verzekeringsmarkt zijn er nu zoveel opties beschikbaar dat je zeker iets kunt vinden dat past bij jouw budget. Daarbij wordt een AOV helemaal op maat gemaakt. Zo voldoet deze aan jouw wensen, eisen en behoeften. En als je je bedenkt wat je ervoor terugkrijgt als je het echt nodig hebt, dan is het zeker de moeite waard.

Om je een beeld te geven, heb ik een voorbeeld voor je. Kees is Hovenier, 45 jaar en wilt een verzekerd bruto inkomen van €35.000. De eindleeftijd voor de verzekering is 68 jaar. Wij houden standaard de pensioengerechtigde leeftijd aan als eindleeftijd. Maar heb je een voldoende buffer om de laatste jaren vanuit je spaargeld te leven, indien je arbeidsongeschikt raakt? Dan kan je de eindleeftijd van de verzekering ook bijstellen. In dit voorbeeld rekenen we verder met een wachttijd van 1 maand, CBS indexering van de uitkering en beroepsarbeidsongeschiktheid. De bruto richtpremie is €600 per maand. Dan scheelt het uiteraard in je maandpremie. Stel dat je als verzekerd bedrag €30.000 pakt en als eindleeftijd 62. Dan is de bruto richtpremie €400 per maand. Door hiermee te spelen kan je dus besparen op de premie.

De premie is natuurlijk ook zwaar afhankelijk van het beroep. Bij een kantoorbaan is het risico minder dan bij een fysiek zwaar beroep. Daarom ook nog een voorbeeld van Anne. Anne is Salarisadministrateur, 35 jaar en wil een verzekerd bruto inkomen van €45.000. De eindleeftijd voor de verzekering is 68 jaar en er geldt een wachttijd van 3 maanden. Daarnaast geldt er 2% indexering van de uitkering en beroepsarbeidsongeschiktheid. In dit geval is haar bruto richtpremie €225 per maand.

De kosten van AOV zijn belasting-aftrekbaar

In de voorbeelden heb ik het over een bruto-premie en dat is niet voor niks. Ik heb namelijk goed nieuws; de kosten van je AOV krijg je namelijk deels terug. De bedragen in mijn voorbeeld mag je dan bijna halveren als je een netto-premie wilt weten. Je boekhouder kan het exacte bedrag voor je berekenen. Nog steeds een flink smak geld; maar uiteindelijk is het niks als je het vergelijkt met het bedrag wat je krijgt als je arbeidsongeschikt raakt. In het eerste voorbeeld van Kees zou een verzekeraar meer dan een miljoen moeten uitkeren als hij al na een jaar na afsluiten arbeidsongeschikt raakt. En dan hebben we het nog niet eens over de rust en financiële zekerheid dat je hierdoor krijgt.

Benieuwd naar de kosten voor jou?

Kortom; denk serieus na over het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering die past bij jouw behoeften en situatie. Wil je weten wat de kosten voor jou zouden zijn? Neem contact met mij of mijn collega’s op via 0162-475674 of mail naar jblankenstijn@geerts.nl.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.