AOV voordeliger met wachttijd

Ondernemers zijn vaak wel bang om arbeidsongeschikt te worden, maar vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te duur. Door de AOV te combineren met een schenkkring of crowdsurance zorgen ze toch voor inkomenszekerheid. Hoe werkt dat?

Een groep werkende mensen die de handen tegen elkaar aan slaat als symbool van samenwerking
Nieuws
Datum: 19-10-2023

Uit een onderzoek van een verzekeringstechnologiebedrijf blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse ondernemers wel eens bang is om arbeidsongeschikt te raken. Vooral ondernemers jonger dan dertig jaar maken zich zorgen. Dat is begrijpelijk. Zij komen bij een inkomensachteruitgang veel sneller in de problemen omdat ze nog weinig tot geen vermogen hebben opgebouwd waarop ze kunnen terugvallen. Ook verdienen ze als startende zzp’er vaak wat minder waardoor ze een grotere aarzeling voelen om een AOV af te sluiten. Maar u kunt op de premie van de AOV besparen, bijvoorbeeld door te kiezen voor een langere wachttijd.

Schenkingen ontvangen

In die eerste twee jaar kunt u het inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid op een andere manier opvangen. Met spaargeld bijvoorbeeld of omdat uw partner voldoende verdient. Er zijn ook andere mogelijkheden die u zou kunnen onderzoeken. De mogelijkheid van een schenkkring of crowdsurance, waarbij ondernemers elkaar onderling helpen. Deelnemers leggen ieder een bepaald bedrag per maand in op een eigen rekening. Op het moment dat er iemand uit de groep arbeidsongeschikt wordt, ontvangt die persoon maandelijks een schenking van de rekeningen van de andere deelnemers.

Verschil schenkkring en crowdsurance

Een schenkkring bestaat uit 20 tot 50 zelfstandig ondernemers die elkaar kennen en vertrouwen. U kunt zich niet zelf aanmelden, een ander lid moet u voordragen en de leden moeten uw lidmaatschap goedkeuren. Om de onderlinge band te versterken vindt er eens in de drie maanden een vergadering plaats. Als u arbeidsongeschikt wordt, hoeft u daarvan geen bewijs te leveren. Bij crowdsurance is de toegang vrij en ongelimiteerd, er zijn geen vergaderingen en er is daardoor meer anonimiteit. Om misbruik te voorkomen, vindt er bij arbeidsongeschiktheid een keuring plaats door een onafhankelijke Arbodienst die bepaalt voor hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent en die u kan begeleiden bij re-integratie.

Inleg niet fiscaal aftrekbaar

Een voordeel van een schenkkring en crowdsurance is dat de maandelijkse inleg voordeliger is dan de premie van een arbeidsongeschiktheidspremie. Maar de inleg is niet fiscaal aftrekbaar terwijl de verzekeringspremie dat wel is. Daar staat tegenover dat u geen belasting hoeft te betalen over de schenkingen die u ontvangt, zolang u per individuele schenker per jaar niet meer ontvangt dan 2500 euro. De uitkeringen van een AOV zijn wel belast.

Wat gebeurt er na twee jaar arbeidsongeschiktheid?

Een nadeel van een schenkkring en crowdsurance is dat de schenkingen maximaal twee jaar lopen. Als de arbeidsongeschiktheid permanent is, staat u na twee jaar dus met lege handen. Met een AOV kunt u uitkering ontvangen tot aan uw pensioenleeftijd. Mogelijk dat een schenkkring en crowdsurance ook voor u een aanvulling kan zijn op uw AOV verzekeringen.

Meer weten over een AOV?

Wij kunnen u in ieder geval van dienst zijn over een AOV verzekering. Wilt u weten wat een AOV voor u kan beteken? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij bespreken uw wensen en mogelijkheden en bespreken welke dekking past bij uw situatie. Ook gaan we na welke verzekeraar u het meest te bieden heeft en sluiten we de verzekering van uw keuze direct voor u af.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.