Test wel of geen chemo na borstkanker in basispakket

Een test die voorspelt hoe groot de kans is dat (borst)kanker terugkeert, wordt opgenomen in het basispakket. Daardoor kunnen jaarlijks zo'n vijfhonderd vrouwen veilig afzien van aanvullende chemotherapie.

een foto van drie diverse volwassen vrouwen van middelbare leeftijd in moderne, stijlvolle kleding die in de zomer
Nieuws
Datum: 02-11-2023

Dat schrijft Zorginstituut Nederland op de website. De test voorspelt op basis van enkele genen van de tumor wat het risico is dat de kanker terugkomt. De test is bedoeld voor vrouwen vanaf vijftig jaar met borstkanker in een vroeg stadium, specifieke kenmerken van de tumor en maximaal drie uitzaaiingen in de okselklieren.

Kleine kans op terugkeer

Vrouwen met deze specifieke borstkanker hebben een goede overlevingskans. Na hun behandeling krijgen zij vaak chemotherapie om de kans op terugkeer van kanker te verkleinen. Als uit een risicoinschatting blijkt dat die kans klein is, hebben zij geen chemokuur nodig. Bij twijfel kunnen patiënten een test laten doen. Het gaat om testen met de merknamen Oncotype DX® en MammaPrint®.

Terugwerkende kracht

De eerste wordt al sinds 2021 vergoed op voorwaarde dat er geen uitzaaiingen zijn. Uit onderzoek blijkt nu dat de test ook veilig ingezet kan worden bij maximaal drie uitzaaiingen in de okselklier. Datzelfde geldt voor de tweede test. De vergoeding wordt met terugwerkende kracht ingevoerd. Voor MammaPrint® geldt de vergoeding vanaf 28 juni 2022, voor Oncotype DX® is die datum 15 september 2022.

Win-win

Volgens bestuursvoorzitter Wijma van het Zorginstituut levert de beslissing een win-winsituatie op. Patiënten hoeven geen onnodige behandelingen te ondergaan, wat hun kwaliteit van leven bevordert. Tegelijkertijd neemt de druk op de zorg af als er jaarlijks honderden chemotherapieën minder worden gegeven.

Wij houden u op de hoogte

Uiteraard houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen in de zorg. Heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.