5 veel gestelde vragen over de starterslening

Dankzij de starterslening is je eerste droomhuis misschien wél haalbaar

Wil je je eerste huis kopen? Maar is je maximale hypotheek niet toereikend genoeg? Dan kan je in aanmerking komen voor een starterslening. We vertellen je hier graag meer over. Heb je behoefte aan onafhankelijk hypotheekadvies? Wij helpen je graag, ook bij het afsluiten van een starterslening!

1. Wat is een starterslening?

Heb je je droomhuis op het oog? Maar is dit huis duurder dan het bedrag dat je bij de bank kunt lenen? Dan kan een starterslening ervoor zorgen dat je eerste koopwoning wél haalbaar is. De starterslening is namelijk een aanvullende lening bovenop de hypotheek voor je eerste koophuis. Deze lening kan het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en de maximale hypotheek die wordt vastgesteld op basis van je inkomen. Daarnaast betaal je de eerste drie jaar geen rente en aflossing. De starterslening heeft een rentevaste periode van 15 jaar en een looptijd van 30 jaar. In zo’n 200 gemeenten kan je een starterslening krijgen. Oosterhout is één van die gemeenten. 

2. Wanneer kom je in aanmerking voor een starterslening?

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een starterslening verschillen per gemeente. Wil je in de gemeente Oosterhout in aanmerking komen voor een starterslening? Dan dien je in ieder geval te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je gaat voor het eerst een woning kopen, waar je zelf (of met je partner) gaat wonen.
  • De starterslening die je nodig hebt bedraagt minimaal €5.000 en maximaal €25.000. 
  • Je sluit een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De rentevaste periode van die lening is minimaal 10 jaar.
  • De koopprijs (bij bestaande bouw) of de koop- aanneemsom (bij nieuwbouw) is niet hoger dan €200.000. 

Ben je benieuwd wat de voorwaarden zijn om in een andere gemeente in aanmerking te komen voor een starterslening? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

3. Kan ik een starterslening krijgen zonder vast contract?

Zoals je net hebt gelezen, is het hebben van een vast contract niet één van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een starterslening. Heb geen vast contract? Dan kan dit wél invloed hebben op de (hoogte van je) 'gewone' hypotheek. 

4. Kun je een starterslening krijgen met een schuld of bkr-registratie?

Heb je een schuld? Dan trekt de bank dit bedrag af van het bedrag dat je maximaal kan lenen. Dit betekent dus niet dat je geen starterslening kan krijgen. Sterker nog, een starterslening kan je in zo’n geval juist helpen om het missende geldbedrag te financieren. Bij een bkr-registratie is dit echter niet het geval. Als je een bkr-registratie hebt kan je namelijk minimaal 5 jaar geen ‘gewone’ hypotheek krijgen. Een starterslening is in dit geval dus niet toereikend genoeg. 

5. Wat kost het afsluiten van een starterslening?

Het afsluiten van een starterslening kost eenmalig €750 euro. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Daarnaast betaal je 0,9% van de koopsom van de woning voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wanneer je een huis koopt betaal je sowieso de zogenoemde ‘kosten koper’. Onderstaand een indicatie van deze kosten:

  • Overdrachtsbelasting (2% van de aankoopsom)
  • Notariskosten (€1.000)
  • Taxatiekosten (€475)
  • Bankgarantiekosten (€150)
  • Hypotheekadvies, –bemiddeling en aanvraag starterslening (€2.600)

Wil je je eerste huis kopen?

Leuk! Wij helpen je graag. Neem contact met ons op door te bellen naar 0162-475675, te mailen naar hypotheken@geerts.nl of door het contactformulier in te vullen. We maken graag kennis met je tijdens een vrijblijvend en kosteloos oriëntatiegesprek! Ben je benieuwd hoe het hypotheekproces eruit ziet? Bekijk onze infographic

Schade meldenInloggen Mijn GeertsPolisvoorwaarden
Stuur een bericht