Nieuwe wet voor bestuurders

Ben je bestuurder, commissaris of toezichthouder? Dan is bestuurdersaansprakelijkheid een belangrijk onderwerp om je in te verdiepen. Wist je namelijk dat je in je privé vermogen kan worden aangesproken? In mijn webinar van 9 maart heb ik (Petra Koenen, Relatiebeheerder Bedrijven) hier meer over verteld. Vanaf 1 juli treedt er een nieuwe wet in werking, waardoor het nog belangrijker is om je hier als bestuurder op voor te bereiden. In deze blog vertel ik je hier meer over!

Nieuwe wet

Per 1 juli wordt de kans dat je als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld groter. Vanaf die datum treedt namelijk de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in werking. Taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid worden dan wettelijk vastgelegd. De aansprakelijkheid van het bestuur van verenigingen en stichtingen wordt dan grotendeels gelijk getrokken met bestaande regels voor BV’s en NV’s. Hier vind je meer informatie over wat deze wet voor jou inhoudt.

Corona

Daarnaast is dit onderwerp ook actueel door de huidige coronacrisis. In deze situatie is het nu eenmaal moeilijker om de financiële gevolgen van beslissingen in te schatten. Een verkeerde inschatting of bijvoorbeeld te lang doorgaan terwijl faillissement niet te voorkomen is, kan grote financiële gevolgen hebben. Ook voor jou privé als de rechtspersoon (bijvoorbeeld je vereniging of stichting) geen bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering heeft.

Grotere kans om aansprakelijk te worden gesteld

Door toegenomen claimbewustheid, veranderende wet- en regelgeving en dus ook de huidige coronacrisis loop je als bestuurder een steeds groter risico om persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld. Daarnaast worden schadevergoedingen hoger. 

Misschien denk je wel ‘ik maak toch geen fouten’. Weet dan dat er een collectieve verantwoordelijkheid geldt voor bestuurstaken. Iedere bestuurder is hoofdelijke aansprakelijk. Met andere woorden; jij kan aansprakelijk worden gesteld voor de volledige schade die veroorzaakt wordt door een fout die een medebestuurder heeft gemaakt. Je hoeft hier dus niet zelf bij betrokken te zijn. Er wordt ook niet gekeken naar of je een vergoeding krijgt voor je bestuurdersfunctie. Vrijwillig is dus zeker niet vrijblijvend.

Hoge kosten

Wordt je als bestuurder aansprakelijk gesteld? Dan kan dit flink in de papieren lopen. Ook als een claim door de rechter wordt afgewezen, brengt dit hoge juridische kosten met zich mee. Je kan je als bestuurder hiervoor verzekeren door middel van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Heb je deze verzekering niet? Dan kan je persoonlijk opdraaien voor een eventuele schade claim en/of de hoge juridische kosten. Dit kan dus ernstige financiële gevolgen hebben voor jouw privé vermogen

Wat kost een bestuurders-aansprakelijkheidsverzekering?

De kosten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering verschillen uiteraard per rechtspersoon en per soort verzekering. Om je toch een beeld te geven volgen hier een paar voorbeelden. Voor een BV/NV ben je vanaf €170 per jaar verzekerd bij een bedrag van €100.000 en vanaf €300 per jaar bij een bedrag van €500.000. Voor een VVE ben je vanaf €140 per jaar verzekerd bij een verzekerd bedrag van €100.000

Vragen?

Heb je hier vragen over? Of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem gerust contact met mij op via 085 - 020 07 63 of door te mailen naar pkoenen@geerts.nl

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Oosterhout: 0162 - 475 675
 
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.