Brandschade: ben jij goed verzekerd als je bedrijf in rook opgaat?

Brand in je bedrijfspand. Voor iedere ondernemer de grootste nachtmerrie. Ieder jaar voor een groot aantal ondernemers toch de bittere werkelijkheid. De meest voorkomende oorzaken? Onoplettendheid, brandstichting en onveilig gebruik van elektrische installaties. Maar ook zeker deze tropische temperaturen kunnen de kans op een brand vergroten. Brandschade kan de genade klap voor je onderneming zijn. Een goede verzekering is dan ook een must. Ik (John Loonen, risicoadviseur bedrijven) vertel je hier graag meer over.

De gevolgen van brandschade

Brandschade kan fataal zijn voor je onderneming. De helft van de door brand getroffen Nederlandse bedrijven gaat binnen twee jaar failliet. Toch onderschatten veel ondernemers de mogelijke gevolgen. Denk hierbij aan: schade aan je pand, schade aan je voorraad en inventaris, schade aan het wagenpark en misgelopen inkomsten. Welke verzekeringen beschermen je tegen deze gevolgen?

Allereerst kan brand grote schade aan je eigen gebouw toebrengen. Net zoals schade door extreme weersomstandigheden (storm, bliksem, hagel en overstromingen) is dit te verzekeren via een opstalverzekering. Daarnaast kan een brand er ook voor zorgen dat je inventaris en goederen geheel of gedeeltelijk verloren gaan. Denk hierbij aan waterschade door het blussen en aan rook/roet- of geurschade. Deze schade valt onder een goederen- en inventarisverzekering. En wat als ook je bedrijfsauto’s in vlammen opgaan? Brandschade is via een WA beperkt-cascoverzekering of door een WA casco (allrisk-verzekering) te dekken. Dit is ongeacht de oorzaak. 

Deze schades liggen natuurlijk allemaal redelijk voor de hand, maar een brand kan natuurlijk ook je onderneming stilleggen. Aangezien het een lange tijd kan duren voordat je weer volledig operationeel bent en je voorraden zijn aangevuld, is het belangrijk hierbij stil te staan. Een bedrijfsschadeverzekering verzekert de brutowinst (vaste lasten + nettowinst) gedurende bijvoorbeeld 52 weken. Ook een brandschade bij je toeleveranciers valt onder de dekking. 

Of de schade in en rond je bedrijf ook daadwerkelijk wordt vergoed, bepaalt de verzekeraar. Dit hangt onder andere af van de polisvoorwaarden.

Iedere onderneming en iedere ondernemer verschilt

Wanneer je je bedrijfsverzekeringen afsluit is het belangrijk dat je zeker weet dat deze passen bij jouw onderneming en bij jouw wensen. Geen enkele onderneming en geen enkele ondernemer is hetzelfde. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag of je bedrijf kan blijven doordraaien na een brand? Wat is bijvoorbeeld de levertijd van nieuwe machines? Kunnen andere bedrijven je werk overnemen? Moet je je personeel doorbetalen? Vormen naastgelegen panden een verhoogd brand- of schaderisico voor je bedrijf? Allemaal zaken die meespelen in het kiezen van de juiste verzekeringen. Geen zorgen. Mijn collega’s en ik nemen dit graag voor jou uit handen. 

Wij helpen je graag uit de brand

Wij brengen de risico’s voor je in kaart en geven je op basis daarvan een advies op maat. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, geven we je uiteraard ook preventietips. Zo kan jij met een gerust hart blijven ondernemen. Ik maak graag een vrijblijvende afspraak om jouw risico’s in kaart te brengen. Neem contact met mij op via 0162-475675 of door te mailen naar jloonen@geerts.nl.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.