Ontdek of rentemiddeling voor jou interessant is

Profiteren van de lage rente, zonder in één keer een boete te betalen?

De rente is al een tijdje extreem laag. Loopt jouw rentevaste periode nog niet af, maar wil je wel van deze lage rente profiteren? Dan kan je ervoor kiezen om je hypotheek over te sluiten. In dit geval heb je wel groot kans dat je te maken krijgt met een (flinke) boeterente. Wil of kan je niet in een keer een flink bedrag neerleggen, maar wil je wel je maandlasten omlaag brengen? Dan kun je rentemiddeling overwegen. Ik (Sander Rommelse, hypotheekadviseur) vertel je hier in deze blog meer over!

Wat is rentemiddeling?

Bij rentemiddeling wordt de boete als het ware verwerkt in je nieuwe rentepercentage. Je nieuwe rente is het gemiddelde van je vorige rente en de actuele marktrente. Je nieuwe rente is dus niet zo laag als de actuele marktrente, maar wel lager dan je huidige rente. Het voordeel hiervan is dat je maandlasten direct omlaag gaan en je niet in één keer een boete hoeft te betalen. 

Aandachtspunten

Rentemiddeling is niet altijd mogelijk. Je hebt alleen de mogelijkheid voor rentemiddeling bij je huidige geldverstrekker, alleen niet alle geldverstrekkers bieden dit aan. Heb je een spaarhypotheek? Dan is rentemiddeling sowieso minder interessant. De rente van je spaardeel gaat dan namelijk ook omlaag, waardoor je er per saldo minder mee opschiet. Verder is het goed om te weten dat je tijdens het nieuwe rentecontract niet nog een keer gebruik kan maken van rentemiddeling.

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar je netto voordeel, als je overweegt gebruik te maken van rentemiddeling. Een lagere rente betekent namelijk ook minder hypotheekrenteaftrek. Kijk je alleen naar het bruto voordeel? Dan kan dat er dus rooskleuriger uitzien dan het daadwerkelijk is.

Voor jou interessant?

Het is uiteraard afhankelijk van je persoonlijke situatie of rentemiddeling voor jou interessant is. Het ligt bijvoorbeeld aan hoe lang je de nieuwe rente vast wilt zetten en aan hoe lang je huidige rente nog loopt. Daarnaast is het goed om mee te nemen of je spaargeld hebt en of je in de nabije toekomst wilt verhuizen. Dit zijn allemaal onderwerpen die wij met je doornemen als je een adviesgesprek met ons hebt. Vervolgens kunnen wij bij de geldverstrekker een proefberekening voor je opvragen, om te achterhalen of rentemiddeling voor jou interessant is.

De kosten

Zoals gezegd betaal je niet in één keer een boeterente. Hou wel rekening met advieskosten, deze worden alleen in rekening gebracht als je daadwerkelijk gebruikt maakt van de rentemiddeling. Daarnaast rekenen geldverstrekkers meestal administratiekosten. In totaal bedragen de advieskosten en administratiekosten samen ongeveer tussen de €350 en €500. Als het gaat om de hypotheek van je eigen woning, dan zijn deze kosten ook nog fiscaal aftrekbaar.

Neem gerust contact met ons op!

Ben je benieuwd of rentemiddeling voor jou mogelijk en interessant is? Neem gerust contact op met onze hypotheekadviseurs via 0162-475672 of mail naar hypotheken@geerts.nl

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Oosterhout: 0162 - 475 675
 
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.