Valt een gehuurde scooter onder mijn reisverzekering?

Wij helpen je graag op weg

Ga je op vakantie en ben je van plan een scooter te huren? Een goed vooruitzicht! Wel is het belangrijk om je goed voor te bereiden. En dan bedoelen we niet het inpakken van je koffer en het inlezen in de bestemming, maar het afsluiten van de juiste verzekering. Weet jij bijvoorbeeld of schade aan een gehuurde scooter onder je reisverzekering valt? Geen zorgen, we helpen je graag op weg.

Wat dekt je reisverzekering?

Het is belangrijk om te weten dat een reisverzekering nooit de schade aan voertuigen dekt. Niet van je gehuurde scooter, maar ook niet van schade aan derden. En mocht je je afvragen of dit wel onder de aansprakelijkheidsverzekering valt? Dan is het antwoord helaas ook ‘nee’. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt overigens sowieso geen schades die met een voertuig zijn veroorzaakt, ook niet in Nederland. 

Eventuele medische kosten ten gevolge van een ongeval zijn wel gedekt op je reisverzekering, mits je een aanvullende medische dekking hebt afgesloten. Het is natuurlijk niet te hopen, maar stel dat je spoedeisende hulp nodig hebt, dan wordt dit standaard vergoed door je Nederlandse zorgverzekering tot aan het Nederlands tarief. In sommige gevallen wordt er iets meer vergoed, check dit van te voren even bij je zorgverzekeraar.

Ter plekke verzekeren

Het is dus aan te raden om je scooter ter plekke bij de verhuurder te verzekeren. Deze biedt vaak de volgende verzekeringen: WA-verzekering, diefstalverzekering en schadeverzekering.

Kan je de scooter niet ter plekke verzekeren of is het onduidelijk? Ga dan naar een andere verhuurder. Het is namelijk in veel landen, net als in Nederland, verplicht om in ieder geval een WA-verzekering voor de scooter af te sluiten. Dit houdt in dat je dan verzekerd bent voor schade die je met de scooter bij anderen veroorzaakt. De verzekering kun je eventueel uitbreiden met een beperkt casco of volledig casco dekking.

Lees vooraf altijd goed de polisvoorwaarden door. Twijfel je ergens over? Vraag het dan na bij de verhuurder. Controleer in ieder geval de volgende zaken: de hoogte van het eigen risico, de mogelijkheid om het eigen risico af te kopen, tot welk bedrag je verzekerd bent en welke schades niet zijn gedekt. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Let op: de schade die je maakt wordt bijna nooit vergoed en er wordt vaak een hoog eigen risico gevraagd. Als je een scooter huurt, komt het zelden voor dat je allrisk kunt verzekeren. Ook kan het zijn dat je scooter tot slechts een bepaald aantal kilometer buiten het verhuurbedrijf verzekerd is. 

Tips

Tot slot hebben we nog twee tips voor je:
1) Controleer op schade
Controleer de scooter voor vertrek goed met de verhuurder. Maak eventueel ook foto’s van de scooter, zodat je na afloop niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor schade die al aanwezig was.

2) Check of je het juiste rijbewijs hebt
Controleer het vermogen van de scooter. Met je scooterrijbewijs mag je rijden op een scooter tot 50cc. Wil je op een scooter met meer vermogen rijden? Dan heb je in veel landen officieel een motorrijbewijs nodig. Als je zonder geldig rijbewijs rijdt en er gebeurt iets met jou of de scooter, ben je niet meer verzekerd. 

In sommige landen heb je overigens een internationaal rijbewijs nodig. Op de website van de ANWB kan je checken of je een internationaal rijbewijs nodig hebt en lees je hoe je deze aanvraagt. 

Reisverzekering afsluiten?

Wil je een reisverzekering afsluiten of heb je hier vragen over? Neem contact op met onze adviseurs, zij helpen je graag! Mail naar info@geerts.nl of bel naar 0162-475675.

Alvast een fijne vakantie!

Schade meldenInloggen Mijn GeertsPolisvoorwaarden
Stuur een bericht