Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor zzp’ers?
Eerder bespraken we al de gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel voor werkenden en daarmee voor werkgevers. Maar ook voor zzp’ers verandert er iets door de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Wat zijn de nieuwe mogelijkheden?
Ons pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers: de eerste is de AOW, de tweede is het pensioen dat in loondienst wordt opgebouwd en de derde pijler is het pensioen dat u individueel regelt. De nieuwe pensioenwet heeft vooral gevolgen voor de tweede pijler. Heeft u in het verleden pensioen opgebouwd in loondienst? Dan is het nieuwe pensioenstelsel ook voor u van belang. Het resultaat van wat u in die periode heeft opgebouwd kan veranderen. Voorlopig merkt u nog weinig van de veranderingen. Pensioenfondsen en verzekeraars hebben tot 2028 de tijd om de regelingen om te zetten. Houd hun berichten in de gaten.
Hoger bedrag inleggen
Ook voor de derde pijler verandert er iets met de nieuwe wet. In die derde pijler bouwt u zelf pensioen op door een pensioenproduct af te sluiten. Dat geeft een mooi belastingvoordeel omdat de inleg fiscaal aftrekbaar blijft zolang u het kapitaal bestemt voor pensioen. Voorheen was het zo dat u 13,3 procent van het pensioengevend inkomen fiscaal voordelig kon inleggen. In het nieuwe stelsel wordt dat 30 procent. Dat is alvast een mogelijkheid om meer pensioen op te bouwen.
Reserveringsruimte naar 10 jaar
Het belastingvoordeel geldt alleen als de pensioenopbouw niet boven het maximum uitkomt. Heeft u minder opgebouwd dan dat maximum? Dan mag u belastingvriendelijk bijstorten om de achterstand in te halen. Wat u per jaar extra mag inleggen, heet de jaarruimte. Heeft u meerdere jaren niet bijgestort, dan heeft u onbenutte jaarruimte. Dat is de reserveringsruimte. In het nieuwe stelsel gaat de reserveringsruimte van zeven naar tien jaar. Dat is de tweede verruiming waar u van kunt profiteren.
Analyse van uw pensioen
De nieuwe pensioenregels zijn een mooie aanleiding om opnieuw naar uw pensioen te kijken. Wij analyseren uw situatie graag voor u. Een aantal vragen zijn dan van belang. Wat heeft u ooit in loondienst opgebouwd? Wat heeft u als ondernemer al zelf opgebouwd? Heeft u bijvoorbeeld gebruikgemaakt van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR)? Heeft u een eigen woning en hoe ziet uw hypotheek eruit als u met pensioen gaat? Maar ook aan uw partner denken we. Bouwt hij of zij pensioen op en hoeveel is dat? En hoe is de financiële positie van uw nabestaanden als u overlijdt?
Vraag ons naar uw mogelijkheden
Wilt u als zzp’er zorgen voor inkomenszekerheid bij pensionering? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij brengen in kaart wat uw mogelijkheden zijn om na pensionering uw leven op de vertrouwde voet voort te kunnen zetten.
Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?
Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.