Waarom in gesprek gaan over arbeidsongeschiktheid?

De meeste ondernemers hebben een optimistisch karakter: ze gaan uit van kansen, zijn resultaatgericht en zoeken naar oplossingen voor problemen. Logisch dat de kans op arbeidsongeschiktheid bij hen niet de meeste aandacht krijgt. Maar ondernemen is ook risico’s inschatten. Een gesprek aangaan over een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dan ook iedere ondernemer belangrijk.

Man en vrouw achter laptop op een kantoor in bespreking
Nieuws
Datum: 11-10-2022

In een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaven zzp’ers om uiteenlopende redenen aan waarom zij geen AOV afsluiten. Soms zeggen ze het financiële risico zelf te kunnen dragen of terug te kunnen vallen op het inkomen van hun partner. Een deel zegt in goede gezondheid te verkeren waardoor ze het risico maar klein vinden. Maar de meeste zzp’ers vinden de verzekering te duur. Hebben ze een punt?

Is een AOV nodig?

Of arbeidsongeschiktheid voor jou geen financieel risico is, hangt af van je persoonlijke situatie. Komt je pensioenleeftijd in zicht, heb je een mooi vermogen achter de hand, heb je een partner met een goed salaris en zijn je kinderen financieel zelfstandig? Dan is het inderdaad maar de vraag of je een AOV nodig hebt. Maar wat als je nog jong bent, een gezin hebt en gewend bent aan een prettige levensstandaard? Dan kun je nog een tijd inkomsten uit uw spaarpot halen. Maar wil je dat? En hoe lang kan dat?

Hulp bij re-integratie

Dat je gezond leeft en je prima voelt, is fijn. Maar je kan ook arbeidsongeschikt raken door long covid of overspannenheid. Daarnaast wordt 20 procent van de uitval onder ondernemers veroorzaakt door ongevallen, bijvoorbeeld tijdens het sporten, in en om het huis of bij een verkeersongeluk. Wel is de kans dan groot dat je binnen twee jaar weer aan het werk kunt. Toch kun je in die periode veel hebben aan de hulp van de verzekeraar bij je re-integratie en het draaiend houden van je onderneming. Daarmee beperk je ook financiële schade.

Betaalbare premie

Of een AOV duur is, hangt grotendeels af van de dekking. Sluit je bepaalde oorzaken van arbeidsongeschiktheid uit binnen de verzekering? Keert de verzekering uit als je je beroep niet meer uit kunt oefenen of pas als je ander werk ook niet meer kunt doen? Kies je voor een lange wachttijd voor je een uitkering ontvangt? Kom je uit met een laag verzekerd bedrag om bijvoorbeeld alleen de vaste lasten te kunnen betalen? Door dit soort keuzes kun je flink besparen op de premie. Daarnaast is de premie aftrekbaar, hierdoor wordt de verzekering ook betaalbaarder.

Wat zijn de gevolgen voor jou?

Of je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig hebt en hoe die eruit moet zien, is heel persoonlijk. Tenslotte verschillen de risico's van ondernemer tot ondernemer. Neem daarom contact met ons op om te bespreken hoe je situatie eruitziet. Wat zijn jouw risico’s en vooral: wat zijn de gevolgen van arbeidsongeschiktheid voor je inkomsten? Pas als je dat in kaart hebt gebracht, kun je afwegen of een AOV iets voor jou is en welke het beste bij je past.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.