Je eerste koophuis: 

deze 6 kosten vormen de kosten koper 

Als je een huis koopt, krijg je naast de koopsom ook altijd te maken met bijkomende kosten. Dit zijn de zogenaamde kosten koper (k. k.). Uit welke 6 kosten bestaan de kosten koper?

Waar bestaan de kosten koper uit?

De kosten koper bestaat uit de volgende kosten:

1) Overdrachtsbelasting

Koop je een bestaande woning of vakantiewoning? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Voor nieuwbouw wordt geen overdrachtsbelasting in rekening gebracht.

2) Notariskosten

Bij de aankoop van een bestaande woning stelt een notaris altijd twee aktes op. De overdrachtsakte en de hypotheekakte. De overdrachtsakte is het bewijs van bezit van het onroerend goed. De hypotheekakte is de afspraak tussen de woningbezitter en de geldverstrekker dat de woning als onderpand dient in ruil voor de hypothecaire lening. De notariskosten zijn meestal rond de €1.200.

3) Taxatiekosten

Om een hypotheek te kunnen krijgen wil de hypotheekverstrekker weten wat de staat en waarde van het onroerend goed is. Daarom is een taxatierapport in de meeste gevallen verplicht. De kosten van een taxatie ligt meestal rond de €500.

4) Kosten NHG

Onder bepaalde voorwaarden kan bij de aankoop van een woning Nationale Hypotheekgarantie worden afgesloten. De NHG staat garant wanneer iemand onder bepaalde omstandigheden zijn hypotheek niet meer kan betalen. De eenmalige aanvraag voor NHG bedraagt vanaf 01-01-2020 0,7% van het hypotheekbedrag.

5) Afsluitkosten hypotheek

Voor het afsluiten van een hypotheek ga je naar een hypotheekadviseur. Hiervoor betaal je advies- en bemiddelingskosten. De kosten voor een starter zitten gemiddeld tussen de €2500 en €3000. Heb je ook een starterslening nodig? Dan worden hier door de hypotheekadviseur extra kosten voor in rekening gebracht. Een overzicht van onze kosten vind je hier.

6) Kosten bankgarantie

Als je een woning koopt, moet je doorgaans 10% van de koopsom als garantie op de rekening van de notaris storten. In plaats van met eigen geld (waarborgsom) kun je dat ook regelen met een bankgarantie. Voor deze garantie rekenen de meeste banken ongeveer 1% aan kosten.

Hoeveel geld heb je nodig?

Onderstaand een indicatie van het geld dat je nodig hebt om een bestaand huis van €220.000 te kunnen kopen.

En bij een nieuwbouw woning?

Een nieuwbouw woning koop je in de regel ‘vrij op naam’. In dat geval zijn de de btw of overdrachtsbelasting, de kadastrale kosten en de notariskosten bij de koopprijs inbegrepen.

Vragen?

Heb je vragen of wil je een kosteloos en vrijblijvende afspraak inplannen met een van onze hypotheekadviseurs? Bel of WhatsApp dan naar 0162-475675 of mail naar hypotheken@geerts.nl.
Schade meldenInloggen Mijn GeertsPolisvoorwaarden
Stuur een bericht